Lam en Tam – ma 3 mei 2004

Op maandag schreef journalist Nico Schapendonk in zijn politieke column in BN/DeStem dat de oppositie in Breda ‘Lam en Tam’ was.

“Ziet u dat stel al gezamenlijk ten strijde trekken om christen-democraten, liberalen en sociaal-democraten uit elkaar te spelen? Nou, ik ook niet. Terwijl het toch niet zo moeilijk zou moeten zijn om de ‘macht’ te prikkelen. Laat de PvdA maar eens opdraaien voor een CDA-standpunt. Laat ze maar eens weten dat politiek niet alleen gaat over programakkoorden, maar ook over principes. En doe dat breed uitgemeten in de gemeenteraad. […] Misschien maakt het ook allemaal geen bal uit, maar alles is beter dan de tamme en lamme vertoning die nu vertoond wordt in circus Rutten. Want waar is de oppositie? Die is naar huis… En dus doet de coalitie waar ze zin in heeft.”

Mijn reactie:

Politici kunnen in mijn ogen beter niet reageren op wat de pers over hen schrijft. Maar wanneer het journaille de politiek om verantwoording vraagt, ligt dat anders. Zo vroeg Nico Schapendonk zich in de politieke column af waar de oppositie toch is. Ze zitten in ieder geval niet in de kroeg, zo constateert hij, en de coalitiefracties ter verantwoording roepen over het door hun gevoerde beleid, dat gebeurt volgens hem ook niet.

Volgens mij probeert de oppositie de coalitiepartijen regelmatig in de raad te prikkelen. Vorig jaar zeer succesvol met het optreden omtrent het Brabantpark. Maar ook nog zeer recentelijk, toen ik de PvdA aansprak op hun steun voor het Museum voor Grafische Vormgeving in deze tijd van bezuinigingen. Of in de kwestie BRTS, toen wij ons in de raad afvroegen of enkele coalitieleden wel aan de stemming mee mochten doen.

Kennelijk niet duaal genoeg voor BN/DeStem, want van de laatste twee voorbeelden viel geen letter terug te lezen. Wel een column met exact dezelfde strekking als mijn bijdrage over bovengenoemde onderwerpen, maar zonder bronvermelding. Ach, het kan verkeren, denken wij dan gelaten.

Het debat zal ongetwijfeld principiëler, feller en prikkelender kunnen. Maar dat wij na afloop van een veel te tamme raadsvergadering niet mee gaan naar Publieke Werken om daar op kosten van de gemeente een pilsje te drinken, dat kan ons toch moeilijk kwalijk genomen worden.

Auteur:

Dutch local politician for the environmentalist party GroenLinks, tends to be serious at times but usually has a slightly absurd and overall happy and sunny mental disposition.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *