Door de kristalnachtherdenking kwam ik wat later aan op de raadsvergadering. Niet zo erg, aangezien bij de begroting doorgaans alleen de fractievoorzitters het woord voeren. Stemmen over moties gebeurt pas helemaal op het eind, zo rond 23.00 uur. En daarvoor was ik ruim op tijd.
De begroting niet op onze instemming rekenen. Simpel: wij zouden andere prioriteiten leggen dan bijvoorbeeld het realiseren van een Museum voor Grafische Vormgeving (kosten: 13 miljoen).
Toch hebben we als GroenLinks het één en ander bereikt. De wethouder heeft een motie van ons over het ombouwen van leegstaande kantoorpanden in woonruimte voor onder meer studenten overgenomen. Er komt nu een onderzoek naar de mogelijkheden en dat wordt aan de commissie Volkshuisvesting voorgelegd.
Ook onze constante kritiek op het mogelijk bebouwen van delen van natuurgebied De Rith (waarbij wij gezamenlijk optrokken met Mariëlle Overboom van D’66) heeft zin gehad: de wethouder wilde eerst van geen wijken weten, maar langzaam beseft hij zich ook wel dat bebouwen van de Rith voor de Bredase raad onbespreekbaar is. De enige discussie die nu nog gevoerd moet worden is waar precies de grenzen van De Rith liggen. De wethouder dacht nog even dat als hij uitging van voor hem gunstige grenzen, waardoor het gebied veel kleiner wordt dan het eigenlijk is, hij via een omweg toch nog delen van het gebied kon gebruiken als ontwikkelingslocatie voor bedrijventerreinen en woningbouw. Maar zo dom zijn we natuurlijk niet en dus wordt binnenkort in de commissie Ruimtelijke Ordening de grens van De Rith bepaald. Door de raad dus, en niet door de wethouder! Overigens, dat moet gezegd worden: hoewel de meningen uiteenlopen, accepteerde wethouder Niederer nobel het verlies en deed hij enkele concessies aan de raad. Ik ken politici die daar meer moeite mee zouden hebben.
Tot slot nog een mooie opsteker: mede dankzij de aanhoudende wens van GroenLinks om de zaak rond de voorwerkopslag midden in de woonwijk Zandberg te bespreken, maar vooral dankzij de inspanningen van de buurtbewoners zelf is nu ook het CDA van mening dat vuurwerkopslagplaatsen in woonwijken niet zo’n goed idee zijn en dat de gemeente er alles aan moet doen om dat te voorkomen. Zij dienden, in overleg met Leefbaar Breda en GroenLinks, een motie in, die door iedereen werd geaccepteerd, behalve door PvdA en VVD. Deze partijen hebben kennelijk geen moeite met een vuurwerkopslag midden in een dichtbevolkte woonwijk, met alle gevaren van dien.
Nog drie nachtjes slapen voordat ik naar Haarlem ga…
Aan alle raadsleden: (ver)bouw eerst maar eens De Krogten, De Emer en Hazeldonk vol met bedrijven, voordat prachtige natuur onherroepelijk :( wordt geschaad. Breda heeft steeds minder frisse lucht door “de rook” uit Antwerpen, Rotterdam en het toenemend auto-(en bromfiets/scooter!) verkeer. :?