White man – do 17 febr. 2005

Na de commissie MSO, die vanavond alleen maar ging over de nieuwe buitenruimteverordening die winkeliers iets meer mogelijkheden geeft om voor hun gevel een uitstalling neer te zetten en waarin voor de rest een aantal zinloze of te gedetailleerde regeltjes is geschrapt en waar dus ook eigenlijk iedereen het mee eens was (de één nog meer dan de ander), heb ik de VPRO-documentaire over de oorsprong van AIDS gezien.

Ooit, zo’n tien jaar geleden, maakte ik kennis met een groep mensen uit Zimbabwe. Toen het gesprek over AIDS ging, zei één van de mannen het volgende: “In Europe Aids is brought by a black man. But in Afrika, they believe Aids is brought by a white man.” Ik deed het af als onzin. Het was toch immers bewezen dat de AIDS-epidemie in Afrika was begonnen.

Desondanks leerde de documentaire dat de man uit Zimbabwe meer gelijk had dan ik tien jaar had durven denken. De onbeantwoorde vraag is namelijk altijd geweest hoe het HIV-virus ooit van de mensapen is overgegaan op de mens. Dat blijken we te danken te hebben aan de Belgen, die in Stanleyville in toenmalig Belgisch Kongo vaccinaties maakten tegen polio. Dat ging ongeveer zo: Poliovaccinaties bestonden in Europa, maar logistiek was het moeilijk om die op grote schaal naar Afrika te sturen. In plaats daarvan werd een monster gestuurd, een kleine hoeveelheid. Deze werd, op de plaats van bestemming, opgekweekt, zodat er voldoende was om iedereen, miljoenen kinderen, in te enten. En de gebruikelijke methode om dat te doen, was met behulp van oorgaanweefsel van chimpansees. En van alle honderden chimps, waarvan de nieren zijn gebruikt om het vaccin mee op te kweken, is het statistisch gezien vrijwel onmogelijk dat er niet één of meer exemplaren besmet waren met de aap-variant van HIV, die juist in dat gebied onder de apen heerste.

Het wordt natuurlijk door vrijwel alle betrokkenen ontkent dat 45 jaar geleden catastrofale fouten zijn gemaakt die nu vele honderden miljoenen mensen bedreigt. En het is ook onvoorstelbaar dat er toen niet beter is getest, voordat het vaccin op grote schaal werd toegediend. Maar de man uit Zimbabwe had gelijk: “Aids was brought by a white man”. Een blanke man uit België die werkte in een laboratorium in Stanleyville.

Auteur:

Dutch local politician for the environmentalist party GroenLinks, tends to be serious at times but usually has a slightly absurd and overall happy and sunny mental disposition.

5 gedachten aan “White man – do 17 febr. 2005”

 1. Ja ja, en dan was ook nog eens het ontstaan van aids bij apen te danken aan een wedloop tussen twee blanke wetenschappers. Eentje ergens in Rusland, eentje ergens in Afrika.. het is toch bizar.. de vooruitgang van de wetenschap.

 2. De toelichting in de VPRO-gids noemde de docu tamelijk suggestief en selectief. Bovendien ook nog es gevaarlijk, aangezien deze theorie er toe heeft geleid dat veel mensen in Afrika zich niet meer durven te laten inenten tegen polio, met grote epidemieën tot gevolg.
  Ik wil niet beweren dat een blaadje dat wekelijks in de bus valt het gelijk aan zijn zijde heeft, maar dat geldt denk ik voor alle berichtgeving in de veel-te-snelle media.

 3. @Rene: In de docu zat inderdaad nogal veel ‘circumstantial evidence’. Maar ze zeggen wel eens: els het eruit ziet als mest, en het ruikt als mest, dan zal het waarschijnlijk wel mest zijn.

 4. U maakt een aantal grove fouten. Allereerst werden geen chimpansees maar rhesusapen en makaken gebruikt bij het opkweken van het vaccin, dit zijn apensoorten die geen SIV kunnen krijgen.
  Verder is bij het maken van het vaccin een procedure gebruikt om het polio-virus te inactiveren, die het SIV niet kan hebben doorstaan.
  Het vaccin is bovendien oraal toegediend wat enige kans op besmetting erg onwaarschijnlijk maakt.
  Het poliovaccinatieproject stond onder leiding van Koprowski en was een Amerikaans project. Het genoemde Belgische onderzoek was een grootscheeps bevolkingsonderzoek waarbij bloedmonsters zijn afgenomen en heeft vele jaren voor het polioproject plaats gehad. In één van de bewaard gebleven monsters uit dit Belgisch onderzoek zou SIV zijn aangetroffen, wat erop zou duiden dat dit apenvirus dus al ver voor de poliovaccinatie onder de bevolking was verspreid.

 5. @friso wiering:
  1. Als u de docu heeft gezien, dan weet u ook dat er geen makaken en resusaapjes voorradig waren in Congo. Met als logisch gevolg dat er meer dan 400 chimpansees zijn gebruikt voor de opkweek van het poliovaccin.

  2. Het polio-virus in niet gedeactiveerd, net is verzwakt. Zodat nog hooguit 1 op 100.000 mensen polio krijgt, in plaats van 1 op 100. SIV is echter niet specifiek verzwakt, waardoor het wel degelijk kan zijn overgebracht.
  3. Correct, Koprowski, met een toegift van de Belgische koning: Congo.
  4. “zou zijn aangetroffen”; bewijs is er niet. En er is overweldigend meer ‘circumstancial’ dat dat én gefaked is (als tegenwicht op OPV) én dat SIV/HIV bij de mens pas sinds 1957 wordt gevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *