Wederopstanding – zo 27 mrt. 2005

Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat er enige opzet in het spel is. Juist op eerste paasdag kondigt Balkenende aan dat de lijmpoging tussen CDA, VVD en het getreiterde D’66 is gelukt. Een wonderbaarlijke wederopstanding. Biblischer kan het niet.

Wat ook is herrezen uit het eigen graf is de gekozen burgemeester. Het wordt weliswaar geen 2006, maar 2010, maar ook dit kroonjuweel van D’66, zo zegt de premier, is gered. Sterker nog: van alles wat ik nu begrepen heb komt er een burgemeester die nog meer gekozen is dan eerst al de bedoeling was. Hij wordt nu zelfs machtiger dan de gemeenteraad. Nooit gedacht dat bij uitstek de Democraten mee zouden werken aan het uithollen van de vertegenwoordigende democratie.

Wat gelukkig wel in de prullenbak is verdwenen is het onzalige plan van een nieuw kiesstelsel. Aangezien het nu in de papierversnipperaar is verdwenen, zal ik er niet te veel over uitweiden, maar als het aan D’66 had gelegen had U bij de volgende verkiezingen drie stemmen mogen uitbrengen: op een partij, op een persoon en op een premier. Ik had er graag een vierde optie aan toegevoegd: namelijk tegen een partij.

Waarom dit kabinet toch nog een keer de gekozen burgemeester van stal haalt, is me een raadsel. Ook als verklaard voorstander van de gekozen burgemeester kan ik dat werkelijk niet volgen. Immers zal dit kabinet hiervoor opnieuw de steun van de PvdA nodig hebben en ik heb Wouter Bos vandaag al horen zeggen dat hij voor het nu voorliggende plan zelfs in de Tweede Kamer geen steun zal geven. Wil dit kabinet de rit uitzitten, kunnen ze de stemming voor de gekozen burgemeester dus het beste tot 2007 uitstellen.

Wat rest zijnn de scheldkannonades van de kant van D’66 naar de tegenstemmers in de Eerste Kamer. Die worden door Boris Dittrich consequent ‘conservatief’ genoemd. Je bent in zijn ogen kennelijk ook conservatief als je tegen een slecht doordacht en niet uitgewerkt nieuw voorstel bent. Erger zijn de verwensingen in de richting van Ed van Thijn, die in de afgelopen week een ‘rat’ en een ‘rode regent’ is genoemd. Wat je zegt ben je zelf, zeiden we vroeger altijd, maar dat vind ik te makkelijk.

Maar het geeft wel het niveau aan waarmee dit kabinet, deze keer met D’66 voorop, politiek bedrijft. Stampen en schreeuwen wanneer ze hun zin niet krijgen. Ze lijken echt te zijn vergeten dat de PvdA niet in de coalitie zit en dus helemaal niets verplicht is tegenover D’66. Zelfs al zouden ze alleen maar tegengestemd hebben om een crisis te forceren (wat ik trouwens niet geloof), dan nog staan ze in hun volste recht. Het was immers niet de oppositie, maar De Graaf, die tot het laatste moment aan zijn eigen plan bleef vasthouden. Wie is er dan koppig?

Auteur:

Dutch local politician for the environmentalist party GroenLinks, tends to be serious at times but usually has a slightly absurd and overall happy and sunny mental disposition.

Eén gedachte over “Wederopstanding – zo 27 mrt. 2005”

  1. Tja, gelukkig kent ook D’66 een congres en is er dus nog een kans dat het allemaal goed komt met ons landje en dat de verschillende mensen in het Haagse stolpje toch weer eens ingewreven krijgen dat de plannen niet helemaal zijn zoals de achterban die wenst. Al ben ik bang dat daar gekozen wordt voor slecht boven slechter (voor d66 dan).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *