Nee, ik heb niet naar het congres van D’66 gekeken. Niet dat ik helemaal niet benieuwd was naar wat eruit zou komen, maar omdat ik die dag het vrijgezellenfeestje van vriend Emiel vierde. En nee, we hebben hem niet in een luier, konijnepak of wat dies meer zij door de binnenstad laten lopen.
Maar ik heb me er later wel over verbaasd, over D’66. Verbaasd over de brave opstelling van de D’66-leden. Verbaasd over de demagogie van mensen als Laurens-Jan Brinkhorst en Boris Dittrich. Hoezo kan dit land nu geen verkiezingen gebruiken? Hebben ze dan zo weinig vertrouwen in het oordeel van de kiezer?
Vooral Brinkhorst en Dittrich hebben me de afgelopen dagen mateloos geïrriteerd. Niet vanwege hun steun aan het paasaccoord, immers, als ze hun partij willen uitleveren aan Maxim Verhagen, dan moeten ze dat zelf weten. Wat me ergerde was de toon en de bewoordingen die zij gebruikten. Iedereen die niet voor het paasaccoord was, was een verrader. Een valse democraat, een ketter. Brinkhorst serveerde zelfs zijn commissaris van de koningin publiekelijk af als iemand die liever op het strand ligt dan iemand die politiek werk verricht. Hij zij letterlijk dat “Boele op Marbella aan het strand zat, terwijl wij aan het onderhandelen waren”.
Ik ben anti-autoritair. Niemand verdient gezag vanwege een functie. Er zijn wel mensen die natuurlijk gezag hebben. Die morele autoriteit kunnen afdwingen vanwege hun handelen, hun oprechtheid, hun eerlijkheid. Ik ben ze bij D’66, sinds het vertrek van Hans van Mierlo niet meer tegengekomen.
Eindresultaat: we sukkelen nog anderhalf jaar verder met dit kabinet van intellectuele proleten en we zitten opgezadeld met een volstrekt abject plan voor de omroephervorming. Want de ‘doorbraak’ van Medi van der Laan is een onbegrijpelijk compromis tussen één ondeelbare omroep op afstand à la BBC (waar ikzelf een groot voorstander van zou zijn) en het verzuilde CDA-model waar we nu mee zitten opgescheept. Het sleuteltje van Boris Dittrich past kennelijk op elk kabinet. Hij verzint gewoon weer een ander ondoorgrondelijk compromisvoorstel. De publieke omroep mag daar binnenkort de zure vruchten van plukken.
Ik ben het volledig eens dat een omroep alla BBC een betere bestedig is van het belastinggeld, dan dat nu gebeurt door de omroepen. Er verdwijnt te veel geld in de zakken van de Directies (het zijn er denk ik wel een stuk of 12) als er 1 directie is 1 hoofdkantoor 3 zenders kan dit goed gevuld worden met, zowel amusument, informatiefe programma`s en hier en daar een film en een serie (Comedie/drama/zelf een soap).
@Gadavida: het zijn barre tijden