Het reces is nog niet begonnen of de fractie kwam al in spoedberaad bijeen. De aanleiding was een bericht in BN/DeStem dat er afgelopen vrijdag geheim overleg was geweest tussen de fractievoorzitters van de coalitiepartijen en de wethouders Arbouw en Van Blerck. Het overleg ging over Teteringen en kennelijk werden er dingen besproken die wij niet mochten weten.
Aangezien Piet Hein al meteen na het begin van het reces op vacantie was gegaan en Rian weer een baan heeft, waren van de fractie alleen de ondersteunende leden Christ en Yvonne aanwezig. Een kleine delegatie dus, maar genoeg om een boze brief de deur uit te doen, met de strekking: alle informatie uit het geheime overleg moet ook naar de oppositie gestuurd worden.
Aan de Burgemeester van Breda
Dhr. P.A.C.M. van der Velden
Breda, 11 juli 2005
Betreft: overleg omtrent ontwikkelingen Teteringen
Geachte Burgemeester,
Uit BN/DeStem van zaterdag 9 juli 2005 heeft onze fractie mogen vernemen dat er een geheim overleg is geweest tussen de wethouders Arbouw en Van Blerck, samen verantwoordelijk voor de VINEX-ontwikkeling in Teteringen, en de fractievoorzitters van de drie coalitiepartijen. Als we het artikel mogen geloven, en er is vooralsnog geen enkele aanleiding dat niet te doen, zijn in dit geheime overleg enkele conclusies besproken uit het eindrapport van onderzoeksbureau Royal Haskoning dat in opdracht van B&W de MER Teteringen maakt. Eén van die conclusies zou zijn het naar beneden bijstellen van het geplande aantal woningen.
Dit bericht in BN/DeStem is bij onze fractie danig in het verkeerde keelgat geschoten. Het is wat ons betreft onacceptabel dat er dergelijke geheime overleggen plaats vinden tussen een zo beperkte afvaardiging van de raad. Het feit dat dit overleg heeft plaatsgevonden getuigt van totale minachting voor de gemeenteraad en de lokale democratie en geeft blijk van de regenteske mentaliteit die kennelijk nog steeds bestaat binnen de drie collegepartijen CDA, VVD en PvdA. Dat een groot gedeelte van de raad buitenspel gezet wordt, zoals nu is gebeurd, is ronduit schandalig. Niet alleen hebben de betrokken wethouders een actieve informatieplicht naar de gemeenteraad, ook is de gemeenteraad met betrekking tot besluitvorming rond de MER het bevoegd gezag. Dat betreft dus de gehele raad, niet slechts de vertegenwoordigers van CDA, VVD en PvdA.
Nu er een geheim overleg heeft plaatsgehad tussen de fractievoorzitters van de coalitiepartijen, hebben zij een informatievoorsprong op de rest van de raadsleden. Dit terwijl de problemen rond de kwestie Teteringen ons allemaal aangaan. De hele gemeente Breda kan straks geconfronteerd worden met een fikse financiële tegenvaller waarvan de gevolgen meerdere bestuursperioden voelbaar zullen zijn. Ook daarom was het niet meer dan opportuun geweest om de gehele raad vroegtijdig te informeren over de voorlopige uitkomsten van Royal Haskoning. Toen vorig jaar duidelijk werd dat de plannen rond Teteringen door de Raad van State naar de prullenbak werden verwezen, verzuchtte CDA-fractievoorzitter Dubbelman nog dat hij er beter aan had gedaan als hij wat vaker naar GroenLinks had geluisterd. Door onze fractie buiten dergelijke overleggen te houden, is er weinig hoop op dat dat ook daadwerkelijk zal gebeuren.
Volgens de planning zullen de uitkomsten van de MER na de zomer aan de orde komen in commissie en raad. Wij gingen er tot op heden vanuit dat deze uitkomsten van bureau Royal Haskoning één op één naar de raad zouden worden doorgestuurd. Nu lijkt het er echter op dat de voorlopige uitkomsten van de MER inzet zijn geworden van een politiek handjeklap tussen de drie coalitiepartijen en dat deze uitkomsten wellicht in een gemanipuleerde vorm aan de raad zullen worden gepresenteerd. U snapt dat hiermee het vertrouwen van onze fractie in dit college ernstige schade oploopt. Ook het vertrouwen van de burger in zijn bestuur loopt met deze affaire een flinke deuk op. Als voorzitter van de raad bent U er verantwoordelijk voor dat de informatie die de raad ontvangt volledig, feitelijk correct en niet politiek gekleurd is. Wij vragen ons dan ook af wie in eerste instantie het initiatief heeft genomen tot dit overleg.
Gelet op het bovenstaande kunnen wij niet anders dan eisen dat U per ommegaande ook de fracties van de oppositiepartijen inlicht over de stand van zaken rond de kwestie Teteringen. Tevens willen wij een verslag ontvangen van het overleg, inclusief eventuele afspraken die daar onderling zijn gemaakt. Ook willen wij van U de garantie dat in het vervolg dergelijke geheime overleggen over dossiers van deze importantie niet meer plaatsvinden. Alleen als hieraan tegemoet gekomen wordt, kan de ontstane informatieachterstand worden ingelopen en kan de oppositie straks op juiste wijze invulling geven aan haar politieke taak.
In de kwestie rond de sloop van Rijksmonument de Beyerd heb ik al geconstateerd dat het college en de coalitiepartijen het vertrouwen dat burgers (wellicht) hebben in de politiek behoorlijk op de proef stellen. Dat vertrouwen kan op twee manieren geschaad worden. Enerzijds wanneer het college blundert, anderzijds wanneer de gangbare regels van het politieke spel niet gehanteerd worden. In Teteringen is beide aan de hand: allereerst heeft het college in de afweging geen MER te laten opstellen een grove beoordelingsfout gemaakt. Ten tweede hebben de collegepartijen, door dit geheime overleg, het idee opgeroepen dat de echt belangrijke zaken in Breda op achternamiddagen in achterkamertjes door middel van politiek handjeklap worden besloten. U zou er, als voorzitter van dit college en van de raad, in onze ogen verstandig aan doen om afstand te nemen van het overleg tussen de twee portefeuillehouders en de fractievoorzitters van de coalitiepartijen.
met vriendelijke groet,
namens de gehele fractie GroenLinks,
, Selçuk Akinci