Heilig Hart – wo 21 dec. 2005

De al bijna twintig jaar gekraakte Heilig Hartkerk werd vandaag ontruimd. Het pand was door de brandweer onbewoonbaar verklaard. De houten constructies in het pand zouden te onveilig zijn. Dat zou vandaag worden opgeruimd. Daarna mochten de krakers weer gewoon terug. Dat het desondanks uitliep op een drama is te danken aan het discutabele optreden van burgemeester Peter van der Velden.

Allereerst iets over de krakers: het is aan deze groep mensen te danken dat de kerk er nog steeds staat. Zonder hen was het pand al lang tegen de vlakte gegaan of weggeregend. Inmiddels is het een Rijksmonument. Dit trouwens dankzij de jarenlange inzet van vele omwonenden, waaronder de dit jaar overleden Ad Meeuwissen.

Vanochtend werden de fractievoorzitters ingelicht over een alarmerende situatie in de voormalige kerk. Het pand was absuluut brandgevaarlijk. Er moest accuut ingegrepen worden. Vandaar dat bouw- en woningtoezicht samen met de brandweer op datzelfde moment het pand ontruimde om de brandgevaarlijke spullen te verwijderen. Huisraad en persoonlijke eigendommen zouden blijven staan of worden opgeslagen. En aan het einde van de dag zouden de krakers weer in hun woning terugmogen.

Het bleek één aaneenschakeling van onwaarheden. Want na een hardhandige ontruiming waarbij één van de bewoners van enkele meters hoogte naar beneden viel, volgde een ware beeldenstorm. Allereerst werden de houten contructies van de bewoners, die dienden als slaapruimte, met grof geweld naar beneden gehaald met een grijper, waarbij naar alle waarschijnlijkheid ook flink wat schade is toegebracht aan het monument. Maar behalve het bouwmateriaal verdwenen ook vele persoonlijke eigendommen in de verplettermachine. Fietsen, een bromfiets, een bankstel, dossiers van bewoners, persoonlijke huisraad en vele kunstwerken (de kerk wordt deels bewoond door Kunstenaars) verdwenen rücksichtslos in de verpletteraar. Van de beloofde gemeentelijke opslag bleek geen sprake. Iets wat aan het einde van de dag trouwens ook bevestigd werd door de coördinator van Bouw- en Woningtoezicht.

Het is me niet geheel duidelijk wat er allemaal aan beslissingen zijn genomen die geleid hebben tot dit tafereel. Was het een vooropgezet plan om de krakers te demoraliseren, of was er daadwerkelijk sprake van brandgevaar. Maar dan nog: geef de mensen dan de gelegenheid zelf op een fatsoenlijke manier de boel te demonteren en laat ze op z’n minst hun eigendommen veiligstellen voordat je met grof geweld van alles in de shredder stopt. En sinds wanneer is een bankstel brandgevaarlijk? Betekent dat dat straks elke burger met een bankstel op een zelfde wijze behandeld wordt door de gemeente? Het was werkelijk te zot voor woorden: Kafkaesk tot en met. De vele ambtenaren en politiemensen beriepen zich op regels en opdrachten die van hogerhand werden opgelegd, maar niemand die zich bekommerde om een fatsoenlijke afwikkeling van de zaken of om de huisraad en kunstwerken van de krakers. Kennelijk zijn de regels belangrijker dan de slachtoffers die door de dikke boeken vol onverklaarbare regels worden geplet. Bureaucratie-burger: 1-0.

De Burgemeester zal zich ongetwijfeld beroepen op de rellen die in zijn ogen zouden zijn ontstaan op het moment dat de actie vooraf was aangekondigd. Dus liever maar een onaangekondigde actie waarbij de rechten van de bewoners tot op het bot zijn geschaad. De overheid moet erop toezien dat persoonlijke eigendommen van diefstal of vernietiging worden gevrijwaard, niet dat ze worden vernietigd.

Als laatste blijk van invoelend onvermogen werden water, licht en gas (waarvoor maandelijks keurig werd betaald) afgesloten. Ongetwijfeld moet de brandweer hebben gedacht dat ook het water ontzettend brandgevaarlijk was. En zo werd om circa half tien het pand ineens weer bewoonbaar verklaard. Zonder gas, water en licht weliswaar, en dus ook steenkoud, maar kennelijk toch bewoonbaarder dan ’s ochtends. In de ogen van de gemeente althans. De krakers dachten daar geheel anders over. Treurend of zelfs huilend over het verlies van zo veel van hun goederen namen zij bezit van een ineens behoorlijk lege kerk. Maar ik ben er van overtuigd dat ze twee keer zo sterk uit deze catastrofe zullen komen. Morgen ga ik opnieuw langs, om bij daglicht te kunnen zien welk een destructieve wervelwind heeft huisgehouden in de Baronielaan. En Burgemeester Peter van der Velden zal daar zeker nog over horen. Het laatste woord is hier immers nog niet over gezegd. Kerst of geen kerst.

Auteur:

Dutch local politician for the environmentalist party GroenLinks, tends to be serious at times but usually has a slightly absurd and overall happy and sunny mental disposition.

13 gedachten aan “Heilig Hart – wo 21 dec. 2005”

 1. The Church of Love, een levenswijze waar de burgemeester een voorbeeld van mag nemen in plaats van deze te proberen slopen…

  xX..peace..Xx

 2. dit is beneden alle peil.
  ik ben doorgaans heel mondig en zit niet om een reactie verlegen.
  dit is voorlopig het enige wat ik kan uitbrengen.
  wij, mijn zonen (12 en 17) en ikzelf, dragen deze mensen in onze harten.
  ontdaan van alle respect, los van alle menselijkheid, geen greintje kommer.
  de bewoners zijn de goedheid zelve.
  een zielig kerst, “hehr” von der Velden, ook voor u!
  wat heeft u in godsnaam bezield, man?!
  kerkmensjes, kop op,,,,we komen eraan!
  innigs,
  nICK
  X
  vrede vreugde harmonie en liefde.

 3. hoe kun je je hier wegsteken achter bureaucratie? is het dan zo erg gestelt met onze “democratie”?? Dit begrijp ik echt niet…
  jaja, kerkmensjes, tis zeker nog niet gedaan.. volgens mij is het nog maar net begonnen!

  Veel sterkte steun voor jullie!

  Steven x

 4. Geweldig artikel! Wij kennen de kerk als uiterst vreedzaam en gastvrij. Lieve mensen die op Dinsdag klaarstaan met eten, waar feesten worden georganiseerd waar nooit politie bij nodig is of wat dan ook!
  Dat deze mensen zo respectloos behandeld worden met zoveel bruut machtsvertoon.
  Vrede op aarde. Hoe durft de overheid worden uit te spreken over respect als ze zelf op deze manier het voorbeeld geven? Uiteraard stemmen wij op de heer Akinci en zullen we zo veel mogelijk proberen de bewoners te steunen, welke vorm dan ook!

  Veel sterkte aan de bewoners!

 5. In plaats van geld te steken in de ontruiming van het pand hadden ze misschien beter geld gestoken in het bewoonbaar maken! In ieder geval, Mr. van der Velden, jij zult bij Kerst in je warme ‘bewoonbare’ living zitten … dus jij hoeft in ieder geval niet te treuren.

  Sterkte aan de mensen in de kerk.

 6. T’is echt bedroevend. Zo’n mooie plaats waar al zo lang aan gewerkt word, …
  Ik heb gehoord dat de kust die er stond zelfs weg is… Dit kan gewoon niet meer. Is het al net zoals in Belgie dat men er alles voor over heeft (zelf mooie oude gebouwen slopen) zodat men er nieuwe appartementen kan zetten? Ik word er echt niet goed van, hoe kan men dit nu doen?

 7. Dit is een echte schande. Is het niet de taak van het lokale bestuur omdicht bij de burger te staan en beleid te voeren vor en door die burgers.
  Dit is in mijn ogen pure onverdraagzaamheid. onverdraagzaamheid tegenover zij die anders leven.
  Ik heb de Nederlandse samenleving altijd gezien als een model van tolerantie. Blijkbaar heb ik mij vergist…

 8. Belachelijk. Ik zou tot op de bodem uitzoeken hoe eventuele schade verhaalt kan worden aan kerk en eigendommen! Zijn ze nou helemaal gek geworden!

  jenneke

 9. de kerk is altijd een plaats geweest waar mensen samenkwamen om met elkaar in iets te geloven
  in dat opzicht is er niets veranderd
  de huidige bewoners brengen ook mensen samen
  van jong tot oud en uit alle lagen van de bevolking
  ik geloof dan ook dat positieve energie altijd meer invloed heeft als negatieve
  de aktie van de gemeente zal dus verbloemen
  door alle positieve energie
  power to the people

 10. Grrrr!!! Niet te geloven! Ik kan mij er iedere keer weer over verbijsteren en opwinden dat mensen het zichzelf permitteren om zo met een ander om te gaan.
  Het meest bizarre wat mij betreft is dat ik zo parallellen kan trekken met de (inter)nationale politiek. Want daar beroept men zich ook op ‘Europa’ als er bijvoorbeeld aanbesteed gaat worden en wat te denken te denken van de strijd tegen het terrorisme, waarin bv. in de VS zich vele malen grovere schandalen met mensenlevens voordoen.

  De zwarte ironie van zo’n geschiedenis rond een kerk met deze naam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *