Homo Scribens – di 1 aug. 2006

Zomaar twee berichtjes. Kleine rimpelingen in de modderpoel des levens. Maar toch ontzettend ingrijpend. Althans, voor die paar mensen die tegenwoordig nog wel eens een brief schrijven.

Allereerst natuurlijk de invoering van al weer een nieuwe spelling (zie blog di 20 dec. 2005). Laat ik me niet verleiden tot het opnieuw aanhalen van de meest belachelijke vormen, maar de benaming kloteNspelling lijkt me toepasselijk. De nieuwe uitgave van het Groene Boekje komt er bij mij dan ook niet in.

Een ander bericht: de PTT bezorgt straks niet meer op maandag. Volgens de nieuwe postwet hoeft tante pos maar vijf keer per week te bezorgen. De maandag komt daarmee te vervallen.

Dan vind ik ook dat de postzegels goedkoper moeten worden. 17% minder dienstverlening zou toch al snel moeten leiden tot 17% prijsverlaging. Postzegels voortaan dus 33 eurocent. Of gelden hier dan ineens toch weer andere economische wetten?

De Nederlandse Taalunie had afgelopen jaar een begroting van ruim 11,5 miljoen euro (11.655.889 om precies te zijn). De jaren daarvoor was dat vrij constant steeds ruim 7 miljoen. Met de afgelopen taalhervorming, waar tien jaar aan gewerkt is, hebben 2.600 woorden een nieuwe spelling gekregen. Dat betekent dat woorden als ‘paardenbloem’ per stuk dus zo’n 29 duizend euro kosten.

Het Nederlandse idioom kent zo’n 100 duizend woorden. Zo gerekend is onze taal dus 290 miljard euro waard. Veel te waardevol om in handen te geven van een groep incompetente spellingshervormers die er een welhaast sadistisch genoegen in vinden tussen-N-en te bedenken op plaatsen waar geen normaal mens fysiek in staat is deze letter ook daadwerkelijk uit te spreken.

Auteur:

Dutch local politician for the environmentalist party GroenLinks, tends to be serious at times but usually has a slightly absurd and overall happy and sunny mental disposition.

4 gedachten aan “Homo Scribens – di 1 aug. 2006”

 1. Tja, al die bijstandsmoeders die voor dat geld de tijd en energie hadden kunnen kopen om de taalachterstand van hun kinderen te beperken …
  Hier zit een luchtje aan, en het is ‘something fishy, yet not your pussy’.
  Als in een coorporaat feodalisme, waarin we leven, niet alles een grote samenzwering was, zou ik, wantrouwig als ik ben, volgens mij met dit rechtvaardigende redenen, de heren regenten betichten van verdeel en heers politiek.

 2. Maar ja, in een kenniseconomie (contradictio in terminis, ofzo) als de onze wordt de macht nu eenmaal niet slechts uitgeoefent d.m.v. een verschil in kapitaal, maar ook m.b.v. een informatiekloof. Je middenklasse moet niet alleen net niet arm zijn, maar ook net te ontwetend.

 3. *onwetend
  Maar al zuipende en blowende zorgt men zelf ook wel voor de nodige ‘ontweting’, hetgeen wel nuttig is, aangezien de meeste kennis overbodig is, en echt los staat van wijsheid.
  De wijsheid dat autoriteit een kwaad is, alleen noodzakelijk door de haat die zij zelf veroorzaakt, heeft een kind nog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *