Homo Telephonicus – di 12 sept. 2006

tring

Wie in de politiek zit, moet zijn werk ontzettend serieus nemen, maar zijn eigen positie kunnen relativeren. Vandaar dat ik vreselijk heb kunnen lachen met de politieke column van Nico Schapendonk, gisteren, in BN/DeStem.

Vorige week schreef ik al over een wat onhandige brief die mede namens GroenLinks was opgestuurd. Nico heeft zijn fantasie aan het werk gezet en kwam met de volgende voorstelling van hoe het gelopen zou kunnen zijn. Ik wil ‘m jullie niet onthouden.

Column politiek: Tring tring?

Door Nico Schapendonk

Maandag 11 september 2006 – „Hallo, met Selçuk.“ „Goedemorgen, met Janus?“ „Sorry, met wie?“ „Janus? Janus Oomen, van het CDA.“ „O ja, natuurlijk. Sorry, ik ben nog niet helemaal wakker. Het is laat geworden in Den Haag. Daar heb ik met Femke lekker zitten zagen aan de poten van het kabinet Balkenende. Hahaha, grapje. Maar waarom bel je?“

„Nou, om je er aan te herinneren dat die GroenLinks-partij van jou in Breda wel mooi met het CDA van die Balkenende in een coalitie zit. Of was je dat even vergeten?“

„Hoezo? Wat is er nou weer aan de hand?“

„Weet je dat dan niet? Heb je die brief dan niet gezien die naar Peter van der Velden is gestuurd. Met dat verhaal over al die werkgroepen van de raad die slecht zijn voor de openbaarheid en zo. Piet Hein Scheltens’ naam staat er onder, maar jij bent toch fractievoorzitter van GroenLinks? Jij weet toch wel wat er mede namens jou wordt rondgestuurd?“

„Ja,nou je het zegt, d’r begint me iets te dagen. Maar wat is er mis met die brief?“

„Nou, om te beginnen, wij zijn erg vóór die werkgroepjes. Dat scheelt pottenkijkers, insprekers, oppositiepartijen. In de raad moeten die allemaal aan de beurt komen, maar daar hebben we geen tijd voor, jongen. Dat schiet niet op.“

„Nou, eerlijk gezegd vind ik die werkgroepen alles behalve doorzichtig. Burgers hebben toch recht op… dualisme, je weet wel.“

„Ja, hoe is ’t? Mag ik je er aan herinneren dat je in de coalitie zit en niet meer in de oppositie!“

„Ja, maar…“

Tring tring…

„O, wacht even, mijn mobieltje gaat. Blijf even hangen, Janus. Hallo, met Selçuk.“

„Ja hallo, met Wilbert, Wilbert Willems, de door jou persoonlijk naar Breda gehaalde GroenLinks-wethouder. Zeg, zijn jullie helemaal gek geworden?“

„Hè, wat? Begin jij nou ook al? Janus Oomen hangt ook al tierend aan de lijn.“

„Gelijk heeft ’ie! Want vertel eens, hoe kan ik werken als jullie heel de tijd mijn coalitiecollega’s van CDA en PvdA schofferen door die onzin over achterkamertjes rond te bazuinen.“

„Zeggen wij dat dan?“

„JA!!!.“

„O, shit…“

„Luister eens, als ik nog even snel wat GroenLinks-punten wil binnenhalen in dit college, dan moeten jij en Scheltens me niet heel de tijd voor de voeten lopen. Als jij maar een procent wil verwezenlijken van je verkiezingsprogramma dan zou ik maar effe dimmen als ik jou was.“

„Jaja, ok, goed. Maar wat moet ik dan doen?“

„Weet ik veel. Biedt je excuus maar aan voor die brief of zo. Als ik in het college maar verder kan. Want we moeten nog wel iets binnenhalen voor de hele coalitie als een kaartenhuis instort. Want neem van mij aan, die vier jaar maken we zo niet vol. En ik voel me al als een kat in een vreemd pakhuis.“

„OK, goed, ik doe het wel. Dag Wilbert.“

„Ja, doei.“

Klik

„Hallo Janus, ben je d’r nog?“

„Ja, kan het weer even?“

„Natuurlijk, sorry. Weet je wat? Ik stuur wel een excuus briefje rond. Ben je dan tevreden. Bel je me dan niet meer op?“

„Nou, goed dan. Maar niet meer doen, hè!“

„Jaja, mea culpa, sorry, excuus, ‘t komt goed hoor. Houdoe.“

Tring tring…

„NEE, WAT NU WEER! Henk Haarhuis? Nee, bekijk het effe. God, zat ik nog maar in de oppositie.“

Auteur:

Dutch local politician for the environmentalist party GroenLinks, tends to be serious at times but usually has a slightly absurd and overall happy and sunny mental disposition.

Eén gedachte over “Homo Telephonicus – di 12 sept. 2006”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *