Commissievergadering bestuur, deel twee. Met twee wezenlijke onderwerpen op de agenda: de ambitieuze nota dienstverlening, die door collega-commissielid Sander Houweling werd behandeld, en het dossier Intergas. De politicus als aandeelhouder.
Met de gemeentelijke herindeling in 1997 kreeg de gemeente Breda behalve het grondgebied van de gemeente Prinsenbeek ook haar aandelenpakket Intergas. Lange tijd stond dat pakket ergens op een plank rendement te vergaren, zo’n drie euroton per jaar. Maar de gasmarkt is in beweging, door de splitsingswet die productie en leverantie van elkaar gaat scheiden en deels gaat privatiseren.
Nu is GroenLinks geen onverdeeld voorstander van privatisering van dergelijke nutsvoorzieningen. Maar als kleine aandeelhouder (5,2%) heeft Breda amper invloed op de toekomst en de bedrijfsvoering van het gasbedrijf. Daarnaast is het maar zeer de vraag of Intergas als klein bedrijf wel overeind kan blijven in een groter wordende energiemarkt.
Dus is het verstandig om Intergas te laten fuseren met het oost-Brabantse NRE. Daartoe worden de vermogensbalansen van beide bedrijven met elkaar ‘in overeenstemming gebracht’. Concreet betekent dat, dat er vreemd vermogen van een derde partij wordt ingebracht bij Intergas. Bijkomend voordeel daarvan is dat het eigen vermogen deels kan worden verdeeld onder de huidige aandeelhouders. Voor Breda betekent dat een eenmalige uitkering van 8,8 miljoen euro.
Tegelijk was er de mogelijkheid bij aandeelhouders om hun aandelen daarna te verkopen, of juist van verkopende partijen bij te kopen. Wat mij betreft had Breda verkocht aan een andere overheid, om de aandelen Intergas bij één overheid (wat mij betreft de provincie) te bundelen. Dat is beter dan een heleboel kleine aandeelhouders bij elkaar die allemaal niets in te brengen hebben. Die verkoop zou echter twee nadelen hebben: een structurele, jaarlijkse vermindering aan de inkomenskant van de begroting van drie ton. Tweede nadeel is dat we onze partners, namelijk andere gemeenten die hun aandelen wel willen houden, in de steek laten. Vanuit het oogpunt van gemeentelijke samenwerking is dat niet handig.
Dus hebben we besloten een klein pakket aandelen extra bij te kopen. Op termijn, als de splitsingwet doorgaat, zal daarvan een minderheidsbelang van 49% worden verkocht aan Macquarie. Dat levert opnieuw 2 miljoen euro op. Daarna kunnen we opnieuw afwegen wat we met de rest van de aandelen gaan doen. Uitgangspunt daarbij blijft wat mij betreft: bundelen bij één grote overheid, door samenwerking met of verkoop aan andere overheden. Leuk hè, aandelen?
Zeg es eerlijk: snap jij dit nou zelf?
[sÇ: misschien kon de wethouder het beter uitleggen.]