Na afloop van de raadsvergadering gisterenavond ging de hele stoet naar café Dante. Voorheen dronk de hele club beneden in de trouwzaal nog een drankje, maar dat vond men te saai. Daarnaast is het niet duurder om in een café een uur lang de tap te laten stromen, dan op het stadhuis het personeel nog een uurtje door te betalen.
Het zuipen na het vergaderen is een langgewortelde traditie in Breda. Aanvankelijk gebeurde dat altijd in publieke werken op de credit cards van collegeleden of de BrIM. Ooit kwam ik als kersvers raadslid Publieke Werken binnen. Ik was van mening dat, wilde onze partij ooit de coalitie in, het handig was om na afloop een beetje te netwerken met de rest van de raad. Joviaal wilde ik ook een rondje geven en bestelde zes pils voor de groep waarmee ik stond te praten. Bij het trekken van de portemonnee kwam een collega van de liberale fractie mijn kant op. „Wat ben je aan het doen?”, vroeg hij. „Afrekenen”, antwoordde ik. Twee ogen die keken alsof Jahweh zich zojuist aan de bar had openbaard, staarden mij aan. „Dat doen wij hier niet”. Ik had besloten na afloop van een raadsvergadering niet meer mee te gaan, zolang dit nog bekostigd zou worden met de gemeentelijke credit cards.
Het was de nieuwe burgemeester Van der Velden die, mede op aandringen van de fractie GroenLinks, een einde aan dit tafereel maakte. Er werd voortaan beneden in de trouwzaal een klein drankje gedronken. Daarna mocht een ieder doen wat hij wilde, zolang het maar legaal was en op eigen rekening. Iets wat al snel op protesterende raadsleden kon rekenen, immers, de trouwzaal is zo ongezellig. Vandaar dat, ruim twee jaar later, we opnieuw en masse de café’s induiken. Voor een uurtje. Daarna sluit de gemeentelijke rekening en is het ieder voor zich.
Het blijft me tegen de borst stuiten. Ik vraag me eerlijk gezegd af waarom de raad zo nodig op kosten van een ander moet drinken, ook al is het maar een uurtje. Ik ben negenentwintig dagen per maand oud genoeg om mijn eigen drankrekening te betalen. Dat is op de avond van een raadsvergadering niet anders.
Ik denk dat ik de volgende keer na de raadsvergadering weer meteen afzwaai naar de Beyerd. Want heel veel politieke zaken worden er in de kroeg toch niet meer gedaan op dat tijdstip. Anderzijds is het wel een ideale plek om spanningen tussen mensen weg te nemen. Vooruit, alleen als er politieke massage nodig is, loop ik naar Dante. Zou de pers voortaan de stabiliteit in de coalitie gaan afmeten aan mijn kroegbezoek?
Als het je echt tegen de borst stuit (terecht overigens) zul je inderdaad meteen moeten afzwaaien. Principes zijn principes.
Hebben raadsleden nog meer emolumenten ?
Worden deze allen aan de belastingdienst gemeld ….
[sÇ: ik krijg wel eens memory-sticks opgestuurd, maar dat is het wel zo’n beetje.]
Er zijn scholen waar personeelsleden de koffie zelf moeten betalen!
Zo ook het bier / fris op vrijdagmiddag. Als raadsleden dorst hebben, komen ze maar een keer een pilsje halen bij een borrel op een school of een andere instelling. Kunnen ze meteen nog een ‘stukje werkveld’ beleven.
[sÇ: ik ben het met je eens. Alhoewel pils op school dan misschien weer niet zo’n goed idee is.]
Ben een smiley vergeten achter “Worden deze allen aan de belastingdienst gemeld …. ” ;-)
[sÇ: zie je wel, leuker kan ook al niet.]
Beste Selcuk,
Het drinken van een borrel na afloop van een raadsvergadering is te vergelijken met iedere borrel na studiedag, conferentie, heidedag, vergadering etc. De bedoeling is dat je napraat, op een andere en meer ongedwongen manier het een en ander nog eens een keer laat passeren om uiteindelijk elkaar nog wat beter te begrijpen. En dat levert een beter eindresultaat en een betere productie, zo is de gedachte. In het bedrijfsleven en vele instellingen is dat de normaalste zaak van de wereld. Daar heet het niet “zuipen op kosten van de baas” maar deel uitmaken van de gemeenschap, het team of de klantenkring. Ik ben directeur van een commercieel bedrijf en spreek er onze mensen op aan als er te weinig borrels, lunches en diners worden gedeclareerd. Wij verwachten dat medewerkers regelmatig geld uitgeven aan relaties en klanten omdat we heel erg geloven in het succes dat volgt nadat je in elkaar hebt geinvesteerd.
Zo zul je begrijpen dat ik een groot geloof heb in de heilzame werking van goede relaties in de politiek. Die ontstaan doordat je in elkaar investeert. Dat investeren doe je door ondermeer op een ongedwongen manier met elkaar na te praten. Het politieke proces loopt daardoor soepeler, je weet elkaar immers gemakkelijker te vinden zowel inhoudelijk als fysiek en uiteindelijk hebben de Bredase burgers daar voordeel van. Die borrel maakt dus onderdeel uit van het totale proces. Ook ik wil die borrel best zelf betalen en zou dat ook doen als dat gebruikelijk was. Ik zou er zelfs helemaal geen probleem mee hebben als het van mijn raadsvergoeding zou worden afgehouden. Maar er zijn ook collega’s die ervan moeten leven en ik wil die er graag ook bij hebben. Ook dat zijn gekozen volksvertegenwoordigers.
Tenslotte, wij spreken elkaar heel weinig. We komen elkaar gewoon te weinig tegen, allebei een drukke baan en sociaal leven. Ik ben er van overtuigd dat als we wat meer zouden praten, wij en wellicht ook ons beider partijgenoten, elkaar wat beter zouden begrijpen.
Kortom, je snapt dat ik graag wil dat je er gewoon bij bent en niet alleen om politiek te komen masseren.
Collegiale groet, Henk Leenders
[sÇ: ik snap je punt. Net zoals een lunch of een etentje goede momenten zijn om zaken te bespreken. Maar volgens mij zijn er al genoeg andere gelegenheden om raadsleden al dan niet onder het genot van een borrel te ontmoeten.]
Opmerkelijke column die wel redelijk van kwaliteit is (zie immers ,het aantal, reacties) maar even los van de inhoud…laten we m.n. in andere belangerijkere zaken dorstig zijn selcuk!
[sÇ: help, mijn logs worden nu ook al gecontroleerd op kwaliteit.]
He Selcuk,
Ben het met je eens. Politici en ambtenaren vergeten te snel dat al die borrels en recepties duur betaalde belastingcenten zijn.
Laten we een voorstel indienen om het eens een jaar zonder borrels en recepties te doen. Zou het dan slechter gaan met de stad?
gr. Hans
[sÇ: er is tweespalt binnen de PvdA.]
tijd dus voor een borrel..??
[sÇ: betaal jij of betaal ik?]