Het voorheen socialisties koor ‘Tegen de Wind Mee’ viert haar jubileum-koorweekeinde in de Ardennen. Het kan niet anders of er worden liedjes gezongen die geen enkel koorlid nog al te letterlijk durft te nemen.
In de afgelopen dertig jaar hebben veel socialistiese kaskrakers plaatsgemaakt voor meer eigentijdse liederen tegen armoede, oorlog en milieuvervuiling. Er is eigenlijk maar één groep liederen waar we nooit afscheid van hebben kunnen nemen: dat is het Zuid Afrika-repertoire. Ons koor heeft zich altijd geïdentificeerd met de strijd van de onderdrukte zwarten onder het apartheidsregime. We zingen ze nog steeds regelmatig. Ik ken het Nkosi Sikeleli, het volkslied van Zuid Afrika, dan ook beter dan het Wilhelmus, waarvan ik alleen de eerste strofe ken. Eerlijkheidshalve: het Nkosi zingt ook een stuk lekkerder.
Op zaterdag hadden we nog twee andere koren uitgenodigd: het Brussels Brecht-Eislerkoor en het Omroerkoor uit Hasselt. Ook bij hen een combinatie van oude liederen in vaak verbazingwekkende arrangementen en koorzettingen (uiteraard veelal van Bertol Brecht of Hanns Eisler). Echter ook enkele verschillen. Volgens mij zijn de Vlaamse koorleden meer geëngageerd dan de meeste leden van Tegen de Wind Mee. En dat geeft dan wel weer een aardig beeld van de Vlaamse politiek. Wie in Vlaanderen lid is van de SP.a is eigenlijk een gematigde sociaal-democraat. Wie in Vlaanderen dan weer lid is van de PvdA, is een straffe communist, vergelijkbaar met de SP in Nederland, zo’n tien jaar geleden.
Verschillen zijn er om te overbruggen. Een pintje lusten we allemaal en het werd dan ook een aangename zaterdagmiddag. En avond. Het kortstondige middagdutje onder de Belgische zon moet me dan ook maar vergeven worden.
Nog even en je kan een oeuvre-award voor de serie “Slapende Selçuk” krijgen ;-)
[sÇ: en ik heb nog een paar ongebruikte in mijn collectie zitten :) ]
Zo word ik altijd erg moe als ik de strijdliederen van Bots of Veulpoepers ergens hoor.
[sÇ: ik wordt altijd ontzettend moe van de 10 kilometer hordelopen.]
De foto wordt steeds toepasselijker.
[sÇ: Je had me natuurlijk even kunnen wekken.]
Te druk? Verveeld? Ziek? Dood? In dat laatste geval: laat het me even weten, dat scheelt me weer drank inslaan.
[sÇ: Ik gok op optie 1.]
Zullen wij, regelmatige bezoekers van deze site, dan maar onderling gaan reageren? Er stond bijvoorbeeld een reactie van Gökhan op, de keramist, en volgens mij is dat weer een vriend/collega van Candan, die de moeder is van Tasin en de vrouw van Marcel, die weer de broer is van mijn vriendin, Ruth Terwiel.
Enzovoorts
[sÇ: Kun je haar dan ook meteen om een vertaling vragen?]
De PvdA (be) vergelijbaar met de SP (nl) zo’n 10 jaar geleden? Eerder zo’n 30 jaar geleden denk ik. Althans, ik kwam op mijn eerste raadsvergadering niet in Mao-uniform de raad binnen zoals “witte prins” Koos van Zomeren in 1974 ;-)
Maar serieus, die PvdA met voorman Ludo Martens die Stalin verheerlijkt (lees zijn boek!) en alle kritiek wegwuift als CIA- en Trotskistische leugens, daar wordt ik niet vrolijk van. Ook 10 jaar geleden al niet! Doe mij dan maar de LSP in België (www.lsp-mas.be).
[sÇ: Hé… Johan laat tomaten achter op mijn site :) ]
En dat kan hier zomaar allemaaal.
Er zijn partijblaadjes / weblogs waar je voor minder weggejorist wordt.
[sÇ: Zolang we Cheryl Braam niet gaan verdedigen, kan hier veel.]
Volgens mij heb jij in je meest directe omgeving een gekwalificeerd tolk/vertaalster!
[sÇ: Weet je wat zij kost?.]
“[sÇ: Zolang we Cheryl Braam niet gaan verdedigen, kan hier veel.]”
Ha! Gotcha! Censuur op de website van MAOkinci!
Zo ongeveer het gemiddelde commentaar op het – inderdaad soms rigide – moderatiebeleid van de SP-weblogs. Het is komkommertijd, de media hebben weinig nieuws om de krant mee te vullen dus maken ze hun eigen nieuws maar. Een Vandaag gezien? “een meerderheid van de SP-leden vindt het onterecht dat de hoofdredacteur van het partijblad geschorst is “omdat ze een artikel over de kwestie-Yildirim wilde plaatsen'”. Ja, dank je de koekoek. Daar hoort ieder zichzelf respecterende socialist tegen in opstand te komen. Maar wat was de stemming geweest op de vraag: “vindt u het terecht dat de hoofdredacteur geschorst is omdat ze weigerde het standpunt van 96% van de partijraad in het partijblad te plaatsen, en alleen het door haar gesteunde minderheidsstandpunt op wilde nemen?”. Of – om een soortgelijk, op GroenLinks betrekking hebben voorbeeld te gebruiken – “zou u het terecht vinden als het partijbestuur ingrijpt als de hoofdredacteur besluit alleen een ingezonden brief van Sam Pormes af te drukken en het standpunt van het partijbestuur censureert?”
Of nog een mooie: “vindt u dat Yildirim zijn zetel op moet geven ten gunste van een /door de partijtop aangewezen/ kandidaat”. Of, meer objectief gesteld, “vindt u dat de met 5 stemmen – allen van zijn eigen fractiegenoten, waaronder hemzelf – gekozen Yildirim zijn zetel op moet geven ten gunste van de kandidaat die door de 52.000 leden vertegenwoordigende partijraad voorafgaand aan de verkiezingen unaniem op nummer 12 was geplaatst, waar ook Yildirim als lid van het partijbestuur mee akkoord was gegaan, maar wie in het geniep zijn eigen verborgen agenda doorvoerde?”
Leuk dat ik inmiddels – althans volgens Een Vandaag – tot de partijtop behoor. Ik was in de stellige veronderstelling dat ik slechts een gesjeesd oud-raadslid was, wat door de afdeling in de partijraad afgevaardigd was. Waar, op verzoek van Yildirim, geheim (schriftelijk) en gewogen (naar afdelingsgrootte) gestemd werd. Wiens besluit hij vooraf aangaf te respecteren, maar na afloop van die – voor hem desastreus verlopen – stemming toch maar in de gordijnen klom. Sommigen verwarren het democratisch proces met de /uitkomst/ van het democratisch proces. Doet het goed in de krant, zeker in komkommertijd.
Sorry Selçuk, moest het even kwijt ;-) Ik voelde me als ‘zwijgende meerderheid’ een beetje in de kou staan ;-)
[sÇ: Het begint zo wel een beetje erg off-topic te worden. Maar allereerst: herken je de ironie in mijn opmerking nu ècht niet? Om dat kracht bij te zetten, lees bijvoorbeeld Homo Braam, Et Tu Oscar of Crisis (1). Daaruit blijkt dat hier iedereen, ook met een rabiaat tegengestelde mening, ongecensureerd ruimte krijgen. De vrijheid van meningsuiting gaat zelfs zo ver dat genocide-ontkenners niet worden weggehaald, getuige de reactie op Homo Scribens. Zelfs Off Topic wordt hier amper iets weggehaald, getuige de bizarre discussie op Nog Efficiënter. Het enige dat hier tot nu toe verwijderd/tegengehouden is, zijn 2238 spam-reacties met reclame voor gok- medicijn- en sex-sites. So don’t turn this around on me. Je kent mijn standpunt over vrijheid van meningsuiting. Voor de volledigheid, is dat hier na te lezen.]
Hallo Selçuk,
natuurlijk herkende ik de ironie, maar ik vond het wel een aardig ‘aanknopingspunt’ om flink te fulmineren tegen subjectieve artikelen en enquetes in de pers. In de strijd over wie het hardste schreeuwt in de pers hoe ondemocratisch de SP wel niet is, voelde ik me als ‘zwijgende meerderheid’ in de kou staan; zo had ik het bedoeld.
Hoever je wilt in het toestaan van meningsuitingen, is jouw zaak. Het is immers jouw weblog, en als je zou vinden dat bepaalde reacties niet bijdragen aan jouw bedoeling met je weblog, dan zou het je volste recht zijn om ze te verwijderen (of niet te plaatsen). Dat heeft volgens mij niets met censuur te maken. Het is censuur als ik het jou onmogelijk zou maken om op jouw weblog iets te plaatsen wat mij niet aanstaat.
Maar ik ben toch blij dat ik hier off-topic mag keuvelen!
[sÇ: je mag zelfs tomaten achterlaten.]