Homo Internuntius – do 20 sept. 2007

stadhuis breda

De eerste raad van het nieuwe politieke seizoen. De actoren staan klaar, licht en camera’s staan in positie en de scripts zijn geschreven. De show kan beginnen.

Eigenlijk was het maar een heel kleine agenda die desondanks goed was voor een avondvullend programma. Maar liefst drie punten vroegen om een uitgebreide behandeling: het eerste burgerinitiatief, de woonvisie en onderwijshuisvesting. En aangezien ik over de twee laatstgenoemde punten al eerder geschreven heb, wil ik me nu tot het burgerinitiatief beperken.

Het burgerinitiatief geeft inwoners van de stad de mogelijkheid om zelf een voorstel op de raadsagenda te zetten. Daarvoor moeten zij voldoende handtekeningen verzamelen. Afhankelijk van of het voorstel op een buurt, een hele wijk of zelfs de gehele stad gericht is, moet dat 5% van de buurtbewoners, 2% van de wijkbewoners of 1% van de inwoners van de stad zijn.

Het burgerinitiatief van de wijkbewoners van het Ginneken kwam er kortgezegd op neer dat zij een visie wilde hebben over een aantal inbreidingslocaties in hun wijk. Maar daar waren de wethouders niet zo blij mee. Die kwamen dan ook met een eigen voorstel. Een beetje in de trant van „stemt U dat burgerinitiatief maar gewoon af, en dan maken wij wel een bescheiden visie”. Nogal bot in de richting van de indieners en als moeder van het burgerinitiatief kon de GroenLinks-fractie dat dan ook niet verkroppen.

Maar het initiatief zoals het er nu lag, kon ook niet op een meerderheid in de raad rekenen. Dus hadden wij, in de persoon van collega-GroenLinkser Sietzke Schokker, samen met de bewoners een wijzigingsvoorstel voorbereid, wat het plan voor de gemeenteraad wel aanvaardbaar maakte. Want gek genoeg -zo zitten de regels nu eenmaal in elkaar- kan de raad een voorstel wel aanpassen, maar kunnen de indieners dat niet. Dan zouden ze immers opnieuw allemaal handtekeningen moeten verzamelen.

Uiteindelijk was het een geslaagde insteek. Het wijzigingsvoorstel van GroenLinks, dat samen met de bewoners opgesteld was, kreeg een meerderheid in de raad en het eerste Bredase burgerinitiatief was dus gered. De bewoners van het Ginneken krijgen hun visie op de nieuwe ontwikkelingen in de wijk. Zij het dat niet alleen de inbreidingslocaties, maar de hele wijk in beeld gebracht wordt. En dat komt de onderlinge samenhang van de wijkvisie alleen maar ten goede.

Auteur:

Dutch local politician for the environmentalist party GroenLinks, tends to be serious at times but usually has a slightly absurd and overall happy and sunny mental disposition.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *