Het begeleidingspanel organisatie kwam bijeen om na te praten over het debatweekeinde van GroenLinks. Eén van de meest prangende vragen: hoe betrek je anno 2007 de leden bij de belangrijke beslissingen die genomen moeten worden.
De partijstructuur van GroenLinks is sinds de oprichting in 1990 niet noemenswaardig veranderd. En zelfs toen was het niet veel meer dan een kopie van de structuur van de PPR. Hoogste orgaan was toentertijd het jaarlijkse afgevaardigdencongres, waar per afdeling een aantal vertegenwoordigers naar toe werd gestuurd. Tussen de congressen door is de partijraad het hoogste orgaan. Eind jaren ‘90 is het congres opengesteld voor alle leden. De partijraad heeft wèl zijn federatieve karakter behouden, alleen zullen veel partijraadsleden helaas zelden overleggen met hun afdelingsleden als het gaat om hun inbreng.
Ik ben er zeer van overtuigd dat federatieve inrichtingen uit de tijd zijn. Sommigen vinden de lokale afdeling de basis van de partijdemocratie, maar dat standpunt is achterhaald door de veranderende samenleving waarin opvattingen steeds minder door geografische en steeds meer door individuele omstandigheden bepaald wordt. Kortheidshalve heeft de homo in Eindhoven misschien meer met een collega in Rotterdam gemeen, dan met een afdelingsgenoot in de eigen stad. Federatieve structuren bieden geen ruimte voor geografisch ongebonden diversiteit.
Als je het federatieve definitief verruild, hoe zorg je dan tegelijkertijd dat minderheidsopvattingen een plaats krijgen in de besluitvorming? Meerderheden van Vijftig-procent-plus-één zijn vanuit democrartisch oogpunt onwenselijk en blijken vaak broos. In mijn ogen is er veel te winnen door niet de besluitvorming centraal te stellen, maar het proces. Waarom kunnen leden niet ècht gezamenlijk werken aan een verkiezingsprogramma. Ik ben wel voorstander van de VerkiziWiki, waarbij, naar analogie van andere wiki-systemen, mensen onderling werken an hoofdstukken en paragrafen en waarbij een programcommissie vooral redactionele eenheid bewaakt en rondzingende discussies en vandalisme tegenhoudt. Dat zo’n aanpak met de waarheid prima blijkt te kunnen, bewijst Wikipedia. Het experiment dit nu te doen met meningen, lijkt me uitdagend en bevrijdend.
Hoe de kieslijst vastgesteld moet worden, daar ben ik nog niet uit. Wèl dat dat anders moet, met meer oog voor vernieuwing, maar ook meer oog voor het plaatsen van minderheidsvertegenwoordigers die wellicht niet de steun hebben van een absolute meerderheid van de GroenLinks-leden, maar wel een aanzienlijke achterban in de partij hebben. Overigens, dat moet me dan ook van het hart, deze minderheidsvertegenwoordigers zullen zich, eenmaal in een fractie gekozen, wel gebonden moeten voelen aan de strategische lijnen die door een fractie gezamenlijk wordt uitgezet. Maar dat moge logisch zijn.
Dag,
Lijsten meer een afspiegeling van partij dan van de 51%? Voorstel:
In een keer als congresdeelnemer 10 stemmen uitbrengen, stemmen tellen, de 10 met de meeste stemmen zijn de eerste 10 plaatsen op de lijst. Ook als nr. 10 maar vijf procent heeft (bij lange lijst kandidaten kan dat), dan nog altijd meer dan nr. 11 (die bijv. maar 4,9 perocent heeft).
HArtelijke groet, Fennie
[sÇ: ik wil toch anderzijds wel enige steun van de achterban waarborgen. met bovenstaand idee kan, bij wijze van, elke randdebiel de kamer in.]
Dag,
nee, geen randdebielen namens GL in de kamer.
In mijn voorstel stemt het congres op een kandidatenlijst, die wel van de kandidatencie. een advies heeft meegekregen. Maar niet in een blok is vastgepind… En als je op een congres degene bent die in de eerste stemming op de 10-e plek komt, dan heb je een behoorlijke steun van de achterban. Ik vind het echt een groot bezwaar dat het mogelijk is dat 51% van het congres 100% van de lijst kiest.
[sÇ: wat ik bedoel is dat ik enerzijds geen meerderheidsdictatuur wil, maar anderzijds ook vind dat een kandidaat wel op meer steun moet kunnen rekenen dan slechts een procent of 10.]
dag Selcuk,
ik ben je zo tegen gekomen tijdens het surfen hopelijk tot logs : ))))
[sÇ: zo kwam ik bij het surfen onlangs een jetski tegen.]