Homo Mercans – do 29 nov. 2007

Fred Meyer in Portland Oregon

Komt er wel of geen megasupermarkt in Breda. Ik denk het wel. En laten we hopen dat het een Jumbo wordt.

In de commissie kwam het DPO aan de orde, een distributieplanologisch onderzoek over de kansen en gevaren van alle extra detailhandel die er in Breda gaat komen. Zo zal bij de Bavelse Berg zo’n 25.000 vierkante meter retail komen, wordt de binnenstad uitgebreid met het huidige Molsterrein, doen we nog iets bij de woonboulevard en het Dr. Struijckenplein en verplaatsen we ook nog bestaande winkelruimte naar het NAC-stadion. Waaronder dus een supermarkt die zich dan kan ontwikkelen tot Megasuper.

Uiteindelijk bleven er twee belangrijke vragen over: gaat het ooit nog wat worden met de Bavelse Berg en, veel interessanter, willen we een hypermarkt in Breda. Ik zeg ja, en heb daar een paar redenen voor.

Consumenten hebben behoefte aan een winkel waar ze al hun wekelijkse boodschappen kunnen doen. Nu al gaan mensen in het weekeinde naar een grote super buiten de eigen wijk. Hoe breder het assortiment, hoe prettiger voor de consument.

De buurtsuper, voor zover deze nog bestaat, zal er niet aan onderdoor gaan. Consumenten zullen hun dagelijkse boodschappen nog steeds om de hoek doen. Alleen de grotere supermarkten waar de wekelijkse boodschappen gedaan worden, zullen concurrentie ondervinden, maar die kunnen dat best aan.

Mocht dit onverhoopt toch de doodsteek zijn voor één of meer supermarkten, dan zal de winkel ongetwijfeld worden overgenomen door een Aldi, een Lidl, een Slecker of een andere no-service supermarkt. Een voordeel voor de consument, die dankzij de suprematie van Albert Heijn (de helft van het aanbod) in Breda veel te duur uit is voor zijn boodschappen.

Met een beetje geluk leidt de Hypermarkt ook meteen tot zondagsopenstelling. Nu is na een kortstondig experiment in Breda geen enkele super op zondag open, behoudens de AH-togo op het station en, op de maandelijkse koopzondag, de super in de binnenstad. En wat mij betreft wordt het tijd dat ook de winkeltijden in Breda definitief aan de 21e eeuw worden aangepast. Rustdagen leiden slechts tot stress.

Auteur:

Dutch local politician for the environmentalist party GroenLinks, tends to be serious at times but usually has a slightly absurd and overall happy and sunny mental disposition.

11 gedachten aan “Homo Mercans – do 29 nov. 2007”

 1. Hm, als politieker heb je natuurlijk geen enkele dag in de week vrij, maar om die levenswijze naar iedereen toe te vertalen lijkt me wat te ver gaan. Zonder in christelijke bullshit te vervallen; een rustdag is iets wat niet vergeten mag worden. De onthaasting van de maatschappij, met bijhorende rustmomenten, is iets waar groene politiek vroeger een prioriteit van maakte. Gaan we dan van een overdreven consumptiemaatschappij, waarin we zelfs op een zondag ons naar hartelust kunnen uitleven in het winkelen, een standaard maken. Is het nu weg met een ecologische economie? En gaan we het kapitalistische systeem omarmen?
  Soit, een beetje doorgedreven woordengoochelarij, maar een opening van winkels op zondag lijkt me zo belachelijk dat het niet kan passen in een ecologische levenswijze.

  [sÇ: openingstijden hebben in mijn beleving niets met ecologie te maken. niet het tijdstip van consumptie, slechts de mate waarin is belangrijk. en een rustdag leidt uiteindelijk voor veel mensen niet tot onthaasting. het leidt tot stress bij de consument, omdat de weekinkopen slechts alleen op zaterdag gedaan kunnen worden. kroegen, frietkotten, restaurants: allen zijn ook op zondag open. waarom niet ook de supermarkt, zodat een ieder op zondag nog groenten, een ingeblikte soep of willekeurig wat kan halen? en waarom moet een overheid bepalen wanneer er wel en niet gewinkeld mag worden? In de vele landen binnen en vooral buiten Europa heb ik nooit een dermate rigide regime als dat van Nederland meegemaakt op het punt van de winkelopeningstijden. Het is, zoals gezegd, niet de ecologie die meespeelt in deze discussie, het is de vrijheid om het eigen leven en de eigen agenda te bepalen, die hier van belang is. En neen, natuurlijk hoeven kassières niet de week rond te werken. Zij houden gewoon de 36, 32, 24 of 16-urige werkweek die zij al hadden.]

 2. Geeft B volmondig gelijk. Straks moet het nog mogelijk zijn om ook ’s nachts te gaan winkelen zoals in zoveel Amerikaanse winkels.

  [sÇ: nu je het zegt, als dat zou kunnen.]

 3. Ook de minisupermarkt in de Concordiastraat is op zondag open.

  [sÇ: helaas heeft men daar geen biologische producten. en trouwens ook geen enkele andere vorm van breed assortiment.]

 4. Ik ben het eens met de mensen die zeggen dat een rustmoment in de week enorm belangrijk is en wil daaraan nog toevoegen dat dat belang misschien nog wel groter wordt in onze druk-druk-drukke tijden.

  Maar: niet iedereen hoeft toch op hetzelfde moment rust te houden? Laat mensen lekker zelf hun moment kiezen.

  Dat geeft pas rust.

  [sÇ: hear hear.]

 5. Hm. ik ben weeral eens een beetje te fel in mijn bewoordingen geweest. Maar! Wat mij betreft hebben openingtijden wel met ecologie te maken. Heeft juist niet alles met ecologie te maken? Ik vrees er juist een beetje voor dat als men aan de zondagrust raakt men niet direct een andere vrije dag in de week zal vinden. Men leeft nu al in een wereld waar consumeren één van de belangrijste bestansredenen is geworden. Eén dag in de week niet consumeren lijkt me dqn eigenlijk ook wel eens goed. Voor meerdere ecologische redenenen nqtuurlijk. Soit. Ik kqn me nqtuurlijk ook vinden in jouw redeneringen. Maar het conservqtieve in mij dqt nqqr bovenkomt en eigenlijk iedereen zondqg, de dqg lqng, in de kerk wil hebben zitten.

  [sÇ: ik houd er nooit zo van als een overheid gaat bepalen wat wel en niet goed is voor mensen. Tuurlijk, enige sturing is wenselijk, bijvoorbeeld door zaken als eco-tax. maar dan nog zoek ik in de verdediging naast de maatschappelijke of ecologische wenselijkheid graag ook expliciet naar de economische noodzaak.]

 6. De enige reden waarom ik me verzet tegen de openingsuren van zon en feestdagen is omdat het heel vaak ten koste gaat van het gezinsleven. Vooral als je kinderen hebt, is vind ik zo’n levensritme nefast voor het gezin.
  Als verpleegster moest ik altijd één op de twee weekends werken. Mijn man was altijd een hele week weg (hij is trucker en rijdt buitenland) dat hield in, dat we op de twee weken, één weekend samen waren. Eén weekend op twee weken, dat we eens iets echt samen konden doen met de kinderen. Ok soit, verpleging is een noodzaak natuurlijk. Je kan moeilijk tegen een zieke zeggen dat ie op zondag maar zichzelf moet verzorgen.

  ivm mensen die als personeel in een winkel werken, waarom moeten die mensen persé op zondag gaan werken? Zes van de zeven dagen zijn de winkels open van acht uur tot negen uur. Je gaat me toch niet vertellen dat er geen enkel moment is op die zes dagen dat je niet eens je boodschappen kan doen? Je werkt toch niet alle dagen van acht uur s’ morgens tot negen uur ’s avonds hé Selcuk? En indien wel, dan vermoed ik dat je geld genoeg verdiend, om iemand anders te vragen om even je boodschappen voor jou te doen. Of om je boodschappen thuis te laten bezorgen.
  Vaak is het ook zo, dat deze werknemers, ook soms moreel wat verplicht worden, onder het mom van ‘voor jou zoveel anderen’ enzo om dan te werken op zondag.

  [sÇ: de scholieren die meestal de supermarkt bemensen zijn volgens mij blij dat ze een dag extra kunnen werken, zonder dat ze genoodzaakt zijn te spijbelen.]

 7. Ik weet niet hoe het zit in Nederland, maar hier in Belgie hebben de meeste winkelzaken de grootste moeite om op zondag scholieren te vinden om in hun winkel dienst te doen. Vergeet niet, dat jongelui op zaterdagavond gaan stappen en het niet altijd zien zitten om op zondagmorgen vroeg dienst te gaan doen in shoppingcentrums. Ik zie genoeg de kaartjes hangen bij de slagers en de bakkers hier om zondaghulp. Ze klagen steen en been dat de jonge mensen niet meer willen werken op zondag.

  Waarom denk je ook dat veel jonge lui gaan werken? Dat is toch vaak om in het weekend te kunnen stappen? Om kleding te kopen? Luxe spulletjes? Tuurlijk zijn er ook die er hun studies mee betalen, maar 9/10 betalen er gewoon hun luxe mee hoor. Ik heb het hier zelf drie keer meegemaakt en alleen mijn jongste zoon, wou wel eens op een zondag gaan werken, alleen als het niet ieder weekend was.

  Dus, vooraleer je beweert, dat de scholieren volgens jou blij zijn dat ze een extra dag kunnen gaan werken, moet je dat misschien eens grondig en degelijk onderzoeken, vooraleer je zo’n standpunt inneemt. :-)

  [sÇ: ik ken genoeg mensen die juist in het weekeinde graag zouden willen bijverdienen. of dat is voor luxe en uitgaan, of voor een studie, zal mij geen biet interesseren. ieder mag dat zelf bepalen. en dan liever werken ze in een winkel dan dat zij bijvoorbeeld folders rondbezorgen. en als de grootgrutter in kwestie dan nog geen personeel kan vinden, moet hij wellicht beter betalen. en mocht dat te duur worden, dan blijft hij dicht.]

 8. Ik volg Anne! Lang leve Belgen :). Trouwens, ik zou begot niet weten hoe het statuut van Jobstudenten geregeld is in Nederland, maar volgens mij is dat statuut hier in België aan herziening toe. Sommige studenten hebben het zeer zeker nodig om te werken tijdens hun studie (God weet dat ik zonder niet had kunnen bolwerken) maar in praktijk komt het erop neer dat studenten gaan lopen met jobs voor laaggeschoolde arbeiders. Het kan toch niet zijn dat het voor laaggeschoolden geen zin heeft om ergens te gaan solliciteren tijdens de vakantieperiodes, gewoon omdat ze al zeker zijn dat jobstudenten met die posities gaan lopen. Juist omdat ze goedkoop zijn. Soit, een andere discussie. Maar nogmaals: Anne :mannete dat rockt:

  [sÇ: de zuidelijke rijen sluiten zich. wellicht kunnen de federale politici dat ook eens proberen:) ]

 9. lol@ b!!

  Ik geef je wel gelijk dat de studenten met de jobs van de laaggeschoolden gaan lopen. En dat niet alleen tijdens de schoolvakanties, ook tijdens de weekends. Het is trouwens opvallend, hoe weinig verschil er zit tussen het loon van de laaggeschoolden en de werkloosheiduitkeringen. Waarom zou een laaggeschoolde veel moeite doen om een job te vinden, als ie al bijna evenveel verdient met werkloos thuis te zitten hé?
  Maar dat is een andere discussie, en ik heb zo’n lichtelijke indruk dat Selcuk niet echt in de mood is voor zo’n discussie ;-)

  [sÇ: in nederland werken al sinds jaar en dag vooral jongeren in winkels, zeker supermarkten. daar zal de zondagopenstelling weinig aan veranderen. dat het verschil tussen uitkering en minimumloon te klein is, is een geheel ander probleem. overigens ben ik het op dat punt wel met jullie eens. en discussiëer gerust verder hoor. mocht ik niet in de mood zijn, verhuis ik tijdelijk naar een stilte-blog.]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *