Homo Denudans – wo 30 juli 2008

Canal Pride

Ongeveer een week geleden stond er ineens ene Ramon Groothuis Pinto in de krant. Deze meneer wist ons te melden dat de meeste homo’s een afkeer hebben van de Canal Pride. Het beeld van extravagante, schaars geklede poten zou homo’s alleen maar stigmatiseren en maakt het voor veel homo’s moeilijker om uit de kast te komen.

Groothuis is eigenaar van Manview, een relatiebemiddelingsbureau voor homo’s en heeft onder zijn klantenkring gevraagd hoe men tegen de Canal Pride aankijkt. Nu ben ik persoonlijk van mening dat het nogal veelzeggend is wanneer zelfs het vinden van een levenspartner al aan een extern bureau wordt uitbesteedt, maar als mensen niet meer zelf willen jagen, is dat uiteindelijk hun eigen keus. Soit.

Groothuis en zijn klanten vinden dus dat de Pride een stigmatiserend beeld neerzet van homo’s. Hij doet daar zelf vervolgens ook nog eens flink aan mee door de deelnemers te omschrijven als „extravagante, losbandige homo’s”, alsof op elke boot alleen maar poedelnaakte mannen staan te dansen. Maar het ergste is dat hij min of meer beweert dat veel homo’s door deze beeldvorming minder snel uit de kast durven te komen. Daarmee beschuldigt hij het evenement van het creëren van een negatief klimaat voor homo’s. Terwijl juist de mate is waarin de samenleving de levensstijl van homo’s accepteert, die bepaald hoe homo-vriendelijk het klimaat is en hoe makkelijk je uit de kast kan komen.

Groothuis werkt daar in ieder geval niet aan mee, zo veel is duidelijk. Nog erger is het dat hij met zijn uitspraken de suggestie opwekt dat de Canal Pride maar beter niet gehouden kan worden, of op zijn minst wat minder ‘extravagant’ moet worden. En dat alleen omdat hij zichzelf er niet in herkent. Zijn soortgenoten moeten maar weer een beetje terug in de kast. Het zou in zijn ogen kennelijk een stuk beter zijn voor de homo-emancipatie als alle homo’s zich gewoon heteroseksueel gaan gedragen.

Voor alle duidelijkheid: het zijn niet de travestieten, de leernichten of de dramaqueens die de homo-emancipatie in de weg staan. Sterker nog, het zijn vaak deze uitgesproken voorhoedelopers geweest die de weg hebben vrijgemaakt voor een groeiende acceptatie van homo’s in het algemeen. De Canal Pride is in die zin ook vooral het vieren van het ‘anders zijn’. Anders zijn en er toch bij mogen horen.

Zo niet voor meneer Groothuis. Hij, samen met die negentig procent van zijn klantenkring die volgens zijn zeggen ook een afkeer hebben van de Canal Pride, zou het recht te zijn wie je bent voor een grote groep regenboogmensen kennelijk weer af willen schaffen. Met zijn opmerkingen in de media heeft hij de Nederlandse homo’s een slechte dienst bewezen. Misschien toch een reden voor zijn potentiële klantenkring om niet via zijn relatiebemiddelingsbureau, maar gewoon in de gayscene op zoek te gaan naar een geschikte levenspartner.

Auteur:

Dutch local politician for the environmentalist party GroenLinks, tends to be serious at times but usually has a slightly absurd and overall happy and sunny mental disposition.

13 gedachten aan “Homo Denudans – wo 30 juli 2008”

 1. Meneer Groothuis heeft, zo lees ik, ook tot z’n dertigste gewacht voordat ie bekende dat ie homo is. En nog steeds heb je d’r onder ons die ’t liefst willen dat we allemaal zo ‘normaal’ mogelijk doen. Ik moet dan altijd aan de Borg denken op de een of andere manier.

  [sÇ: resistance isn’t futile.]

 2. Zonder de heer Groothuis te hebben gehoord/gelezen (aan het nieuws kom ik niet echt toe momenteel) wil ik hem niet helemaal afkraken. Ik kan me goed voorstellen dat veel homo’s -net als veel hetero’s- een afkeer hiervan hebben. En dat ze zich al helemaal niet herkennen in het evenement. Zelf stoor ik met niet aan de Canal Pride, maar vraag ik me ook wel eens af waarom toch de behoefte bestaat om zo door Amsterdam te varen als je juist als ‘gewoon’ (wat dat dan ook is) wil worden gezien. En laten we wel zijn: de manier waarop de homo’s door de grachten varen, heeft wel iets recalcitrants/shoquerends. En het is nu eenmaal zo dat dergelijke evenementen een belangrijke rol spelen in het beeld dat van homo’s bestaat. Dat velen zich daarin niet zullen herkennen, geloof ik graag. Ik heb ook niets met de Canal Pride. Wat niet wegneemt, dat je op zo’n boot wellicht eerder een partner ontmoet dan via de heer Groothuis :-)

  [sÇ: er is een groot verschil tussen gewoon gevonden willen worden, of geaccepteerd willen worden. de canal pride gaat om het laatste. want welke homo wil er nou gewoon gevonden worden?

  ik kan me trouwens haast niet voorstellen dat het echt nog shockerend gevonden wordt. toeschouwer zijn bij de canal pride lijkt tegenwoordig wel een familie-uitje waarbij oma en kleinkinderen ook gewoon mee mogen.]

 3. Ayrıca madem yeşilsin ve gaysin İstanbulda saçma sebeplerle kurşunlanarak can veren Ahmet Yıldız içinde İdealist Partinin EU parlementerleride bir bildiri sunsunlarda bizde selçuk amca sadece Kenya için değil Türkiye içinde kaygı duyuyor diyelim..
  Sıcak selamlar sana Antalyadan….
  http://www.facebook.com/group.php?gid=31222371345&ref=mf

  [sÇ: De moord op ahmet yildiz zegt natuurlijk veel over de turkse samenleving, waain homoseksualiteit nog verre van geaccepteerd is. nog veel triester is echter de constatering dat de familie-eer, in combinatie met een verstikkende conservatieve moraal, voor sommigen nog altijd dermate belangrijk is dat men er bereid is voor de moorden. de eerwraak – want dat is het aannemelijk – op ahmet toont de achterlijkheid van dat deel van de turkse samenleving.]

 4. zo juist ……. het is geen Canal Pride mehr het is een Blote Konten Drugs Pride geworden …en als men niet iets gebruikt is men niet wilkommen aan de pride..qua zonder xtc gebruik men wordt niet meer gay genoemd wordt tegenwordig!!!!weg met de canal pride..een niuwe alternative AUB…

  [sÇ: volgens mij heb jij een volstrekt vertekend beeld van de pride.]

 5. Het eerste wat mijn vader zei toen ik “uit de kast” kwam was, dat hij nu verwachtte dat ik niet ineens ging rondlopen als die homo’s van tv. Hij vond de carnaval eigenlijk al veel te extravagant, en dat dus zeker.

  Hij begrijpt echter ook dat het vooral het “vieren van de vrijheid” is en daarmee niet de manier waar de homo is.

  Gaypride is erg gezellig en gemoedelijk. Veel leuke mensen en een tikkie extravagant. Gewoon gezellig. Een Amsterdams volksfeest met – laten we maar zeggen – de homo als thema. Net als koninginnedag (met de Koningin als thema).

  [sÇ: mooie reactie van je pa. die je vervolgens in de wind geslagen hebt door in alleen een witte onderbroek te poseren voor de groepsfoto van de mr. gay-verkiezingen van vorig jaar. maar van mij mag dat allemaal.]

 6. Ik wordt een beetje moe van redeneringen zoals die van meneer Groothuis.

  Eigenlijk verwoord je het perfect in je reactie op een van je reacties. Gewoon gevonden worden en geaccepteerd willen worden is iets totaal verschillends.

  Maar als de meneer Groothuis-en van deze wereld ekker gewoon willen doen, laat ze dat dan maar gewoon doen.

  [sÇ: meneer Groothuis mag zo normaal doen als hij zelf wil, maar moet dat anderen niet proberen op te leggen.]

 7. tja Het West wil dat dat Turkije een “Soft Islamic” model wordt voor de Araber en daar door kann het West nog meer van de continent zuigen wat het West wil..de achterlijkheid wordt creeerd en onderstuind door de gemaskeerde progressive soft christen!! hallelujaaaah

  [sÇ: … en daarnaast ben je ook weer behoorlijk off-topic, geloof ik, en tevens paranoïde.]

 8. Om maar even een gezellig conservatief geluid erdoorheen te gooien: ik kan sowieso slecht tegen al dat seminaakte gedoe dat tegenwoordig zo in is. Tuurlijk is het warm, maar het ziet er zo tokkie uit als mannen dan direct maar denken dat een korte broek en een set teenslippers (nog zoiets!) genoeg is om je op straat te kunnen vertonen. Bah. Doe een t-shirtje aan. Grote borsten oké, maar als je die als man hebt moet je dat zeker bedekken. Doe mij dat niet aan.

  Overigens ben ik wel benieuwd naar die Canal Pride, want mijn beeld is dat van hossende bijnablote mensen (vooral mannen), liefst met zo’n leren broek zonder achterkant. Ik begrijp dat dat beeld niet helemaal klopt. Maar ik kan me wel voorstellen dat dat niet helpt om geaccepteerd te worden. Dat is dan wel iets heel anders dan gewoon gevonden worden, maar hoe gewoner, hoe makkelijker geaccepteerd.

  (overigens ben ik van mening dat eenieder die dat wil gewoon in persoonlijke voorkeur qua naaktheid en vrolijkheid op een bootje in de Amsterdamse grachten moet kunnen varen. Zelfs met teenslippers & kontloze lederhosen. Ik heb er toch geen last van hier in de bible belt ;-) )

  [sÇ: er zijn ook best wat dingen waar ik niet bijzonder goed tegen kan of me aan erger. maar dat is mijn probleem dat ik niet wil proberen op te lossen door aan andere mensen te gaan dicteren wat ze wel en niet mogen doen binnen hun eigen persoonlijke uitingsvrijheid. van mij mogen mensen poedelnaakt rondlopen als ze dat willen. ook hier in breda en bij jou in gouda.]

 9. bowendien Ahmet was een Kurd en moorded door hun Kurdse Tribe en de eer moorden zijn vaak door dit group gepleegd …dus het is nog een Kurdse traditie ….

  [sÇ: je bevindt je op glad ijs, of ahmet nu koerd was of niet. er zijn helaas genoeg turkse families die hun familie-eer net zo bruut verdedigen als sommige koerdische families. ik heb het nog niet eerder meegemaakt, maar van ongefundeerde en stigmatiserende reacties ten opzichte van complete bevolkingsgroepen of religies ben ik niet gecharmeerd. die uit je maar elders.]

 10. ik bevind mij nu op Hel’s Fire in Antalya…op wraak fixeerde Kurdische Fashisten brenen 1000 hektaar bos….

  [sÇ: goed dat je dat al zo snel hebt kunnen concluderen. nog een keer en je gaat weer op de moderatie.]

 11. bah ben je goed in je hooft of ben je ook een fanaat wat Turken betreft?Ewen heb je zelf een geheel bevolking achterlijk genoemd in je voor laatsde reaktie!!! Nu maak je mij lul hier met je laatsde Kurdische dillemmaaa mama mia…Dat zeg ik aan Femke..:)

  [sÇ: lees zorgvuldig: ik heb dat deel van de samenleving dat eerwraak toepast achterlijk genoemd, niet meer, niet minder. ik zou het gepast vinden als jij je ook zorgvuldig zou uitdrukken.]

 12. @ sC: Die witte onderbroek scharen we onder het kopje: “beetje dom”

  [sÇ: maxima had het niet beter kunnen verwoorden :) ]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *