De krant van zwakker Nederland deed vandaag ook weer een Duyvendakje. Deze keer over de publicatie in het linkse actieblad Bluf! van juli ’85 van de adressen en telefoonnummers van zes ambtenaren van het directoraat elektriciteit en kernenergie van het ministerie van Economische Zaken.
Enerzijds oud nieuws. Immers, wie de moeite neemt om naar het Instituut voor Sociale Geschiedenis te gaan, kan de 312 nummers van het blad gewoon inzien. En ongetwijfeld staan daar nog genoeg andere leuke dingen in die men in de krant kan zetten. Een ‘ludieke’ oproep om de paus neer te schieten bijvoorbeeld.
Goed, oud nieuws dus, ware het niet dat uit een onderzoek van Clingendael (blz. 413) nu duidelijk is geworden dat na aanleiding van de publicatie ook daadwerkelijk mensen zijn geweest die gehoor hebben gegeven aan de oproep ‘Verstoor de rust van deze onruststokers’.
Waar de inbraak op het ministerie een geweldloze actie was, is bovenstaande oproep dat allerminst. En daar waar de inbraak bij het ministerie, gezien het tijdsgewricht, de jeugdige onbezonnenheid, het geweldsloze aspect en het doel – onterecht door de minister achtergehouden informatie openbaar te maken – met enige moeite misschien nog te vergoelijken valt, schijnt deze actie toch alweer een veel schimmiger licht op het actieverleden van Duyvendak.
De beerput is open en als er vanmiddag inderdaad nog iemand naar het Instituut voor Sociale Geschiedenis gaat, zal dat de komende weken niet minder worden. En dan rijst zo langzamerhand de vraag of de positie van Duyvendak nog houdbaar blijft.
Los van de vraag wat een Kamerlid nu allemaal wel en niet op zijn kerfstok mag hebben, heeft Duyvendak politiek veel krediet verloren bij collega-kamerleden en een deel van de achterban. Daarmee is hij politiek zijn belangrijkste wapen kwijt. Of, om maar een lekker incorrecte vergelijking te maken: wat is een inbreker zonder breekijzer? En dan wordt het zo langzaamaan misschien tijd om de vraag te stellen.
Eenmansfractie Duyvendak?
[sÇ: niet dus.]
Ik geloof dat we – alweer? – op één lijn zitten.
[sÇ: vindt je dat schokkend dan?]
Waarom hebben we ’t gelijk niet eens over ’t verleden van De Telegraaf? Kunnen we die krant ook meteen opruimen.
[sÇ: je spreekt als een ware activist.]
Ik denk dat er zometeen – 19.15 – in een personferentie op de vraag wordt ingegaan.
[sÇ: de invloed van de planeet is grenzeloos.]
Ik las vanochtend in de Volkskrant dat hij inderdaad zijn conclusies heeft getrokken naar aanleiding van de beerput die open is. Vraag is natuurlijk of dit de juiste keuze is. Feit is dat het nu wel gebeurt is.
[sÇ: het aantal opties werd snel minder.]
Ik heb regelmatig duiven op mijn dak, maar die zorgen voor heel wat minder problemen…
[sÇ: totdat ze op je hoofd schijten.]