Ik heb niet zoveel met aandelen. Sterker nog, ik heb helemaal geen aandelen. Ten eerste heb ik geen geld om te investeren, ten tweede vind ik het een vervelende manier van geld verdienen. En de koersen van aandelen hebben de laatste jaren ook niet erg veel meer te maken met het uitgekeerde dividend of de waarde van het bedrijf, maar goed.
Desondanks ben ik sinds woensdag mede-aandeelhouder van Brouwerij de Beyerd. Het is een aandeel dat nooit meer of minder waard wordt, waarvan jaarlijks het dividend wordt uitbetaald in een fles bier en ook een aandeel dat je geen invloed geeft op het beleid van de Brouwerij. Want brouwen, dat kunnen we best aan de gebroeders de Jong overlaten.
Woensdag was de opening van de brouwerij van vader Piet en broers Orson en Mikel. Het was ook de officiële keuring van het daar gebrouwen Drie Hoefijzers Klassiek (een mild, moutig pils naar traditioneel Bredaas recept, inmiddels al weer het 8ste brouwsel). Nu is de opening van een brouwerij natuurlijk een bijzonder moment. Maar meer dan dat, het is voor de stad Breda ook een historisch moment. Want dankzij de Beyerd behoudt Breda zijn brouwers-verleden, dat met vertrek van de Oranjeboom-brouwerij uit Breda, bijna verloren was gegaan. Nog veel bijzonderder: in Breda wordt eindelijk weer eigen bier gebrouwen. Geen Skol, geen Oranjeboom, maar het eigen Drie Hoefijzers-bier, sinds Breda-bier weer het eerste bier van eigen bodem (voor de liefhebbers: ingeblikt Breda-bier is nog steeds te koop in onder meer Spanje).
Wordt Brouwerij de Beyerd straks het nieuwe kloppende hart van Breda? Immers, elke historische gebeurtenis moet niet alleen door het journaille opgetekend worden. De stadsbrouwer moet ook een speciaal brouwsel voor scheppen om de gebeurtenis, zoals dat zo mooi heet, te markeren.
Ingeblikt Breda bier wordt sinds kort ook in grote hoeveelheden aangeboden hier in Singapore. Of het ook in grote hoeveelheden verkocht wordt weet ik niet, maar het is wel bijna het goedkoopste bier wat je hier kan vinden in de supermarkten.
Zie link