Allochtonen – ma 13 sept. 2004

De veiligheidsmonitor van de gemeente Breda is uit. Met daarin cijfers over tasjesroven, auto-inbraken, huis-inbraken en onveiligheidsgevoelens. Er werd zelfs ingegaan op overlast en criminaliteit die door jongeren werd veroorzaakt.

Ik miste een categorie. Ik wilde namelijk ook best weten welk aandeel allochtonen in de criminaliteit hebben en wat voor soort criminaliteit dat dan wel niet is. Ik had net zo goed een bom in de fractiekamer kunnen laten afgaan. Ik had kennelijk iets heel vreemds gezegd.

Volgens mij is het heel simpel: het is nu eenmaal zo dat allochtonen relatief oververtegenwoordigd zijn in de gevangenis en dus ook meer dan gemiddeld betrokken zijn bij (vaak kleine maar veel overlast veroorzakende) criminaliteit. Net zoals blanke Nederlanders ver oververtegenwoordigd zijn bij de categorie witteboordencriminaliteit (of zullen we het gewoon miljoenenfraude en miljardenoplichterij noemen). Om één of andere reden ga je daar in Nederland trouwens niet de cel voor in, maar dat ter zijde. En als bepaalde groepen zijn oververtegenwoordigd, dan wil ik daar cijfers van zien. Want dan kun je er gefundeerd over praten en misschien zelfs wel oplossingen voor aandragen.

De sfeer in de fractie werd al weer milder. Ik bleek bij nader inzien toch niet plotsklaps een rechtse bal geworden te zijn. Toch bleef iedereen het wat ongemakkelijk vinden, om ineens als eerste te vragen om criminaliteitscijfers onder allochtonen. Politieke correctheid vocht hier tegen de realiteit. En in tegenstelling tot veel andere politici heb ik geen behoefte om politiek correct te zijn. Ik wil de waarheid weten en daar open over kunnen praten.

Een deelraadslid uit Rotterdam riep tijdens een bijeenkomst enkele maanden geleden wanhopig wanneer GroenLinks nu eindelijk van de Rotterdamse problematiek zou leren. Ik heb me die oproep toen ter hart genomen: geen gelul, maar de realiteit onder ogen zien. En daar dan weer een fatsoenlijk, sociaal en effectief beleid tegenover zetten. Dat is veel linkser dan je ogen sluiten.

Het heeft allemaal weer een extra impuls gegeven aan de integratienota waar ik aan bezig was. Volgende week is ‘ie af. Ben benieuwd hoe die valt…

Auteur:

Dutch local politician for the environmentalist party GroenLinks, tends to be serious at times but usually has a slightly absurd and overall happy and sunny mental disposition.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *