Haven – ma 20 dec. 2004

Vanavond geen fractievergadering, maar een ingelaste commissie SOV over de Havenplannen. Ik zit zelf niet in die commissie, maar vond dit onderwerp natuurlijk razend interessant. Ik zat weer eens een keer op de publieke tribune.

Al ruim een jaar geleden heeft de gemeenteraad ingestemd met het ontwerp ‘de getemde rivier’, van het college. GroenLinks was toen tegen de havenplannen, om twee redenen. De eerste: het gaat om vrij veel geld en de economische omstandigheden zijn onuidelijk. Liever even pas op de plaats dus. Als tweede: de ‘getemde rivier’ had beter de ‘uitgeklede rivier’ kunnen heten omdat er geen sprake is van een echte rivier, maar van een betonnen bakje (volgens de wethouder: U-constructie, dat klinkt namelijk mooier, maar is dus eigenlijk precies hetzelfde als een bakje, maar dan zonder twee van de vier zijkanten) van 1,20 meter diep. Zo ondiep dus, dat het water alleen maar kan stromen met hulp van een pompje. Niet voor niets werd het al gauw door velen een ‘efteling-rivier’ genoemd. Leuk om naar te kijken, maar allemaal hartstikke nep. Terwijl een echte rivier een aantal practische voordelen zou hebben, op het gebied van waterbeheer en ecologie.

Nu heeft Eloï Koreman, ooit bedenker van het Havenplan ‘de nieuwe rivier’, dat daarna door de gemeente vernacheld is, weer iets nieuws bedacht. We kunnen in de toekomst alsnog de diepte in, als we het ontwerp van de huidige plannen zo aanpassen dat ze later makkelijk aan te passen zijn voor een diepe rivier, zonder veel kosten. Met de getemde rivier zou zoiets de komende paar decennia niet kunnen. En een nepriviertje waar je de komende halve eeuw mee opgescheept zit, roept bij veel Bredanaars erg veel negatieve emoties op.

Donderdag, tijdens de raadsvergadering, zal blijken hoe de verschillende partijen erover denken. De opstelling van het CDA is daarbij van belang. Deze partij twijfelt op dit moment het meest en voelt er in het hart wel wat voor om een diepe variant mogelijk te maken. Het enige dat in de weg staat is dat vermaledijde programakkoord. Kom op CDA, jullie kunnen het. Wees eens echt dualistisch en doe nu eens echt iets waar de hele stad je dankbaar om zal zijn. Jullie kunnen het!

Auteur:

Dutch local politician for the environmentalist party GroenLinks, tends to be serious at times but usually has a slightly absurd and overall happy and sunny mental disposition.

5 gedachten aan “Haven – ma 20 dec. 2004”

  1. De Oude Gracht in Utrecht is op veel plaatsen anders ook niet veel dieper dan een metertje, hoogstens anderhalf… (ooit aan den lijve ondervonden ;) )
    Een échte ongetemde rivier dwars door de binnenstad is geen optie: stroming betekent meanderen betekent oeverafslag… en om nou de huizen en parallelweg elke x jaar te verplaatsen… Liever een getemde rivier, dan dat asfalt!

  2. @Solveig: Het gaat om de stroming die er niet is. Water stroomt van boven naar beneden. Behalve in Breda want het laatste stuk van de nieuwe rivier ligt dus hoger dan het eerdere stuk. Wat dus electronisch rondgepompt moet gaan worden. De vraag iks vooral: doen we het half of doen we het in één keer goed? Ik koos voor het laatste. En natuurlijk wordt het geen woeste rivier. Sterker nog: de diepe rivier zou juist een extra waterreservoir worden dat hoogwaterproblemen elders in de stad tegengaat.

  3. Ik hecht zelf veel waarde aan water in de stad. De opknapbeurt van de Dommel rond het Van Abbe in Eindhoven vind ik echt een aanwinst en ik geniet dagelijks nog van dat uitzicht.

    Maar ik ben het eens met de stelling dat je het liever in een keer goed kunt doen. Water is geen losstaand kunstwerk, maar een natuurlijk iets.

    Wat is er nou uit de vergadering gekomen?

  4. Kijk, nou snap ik t. Begrijp me niet verkeerd, maar ik kon door de bomen (lees: de overvloedige, langdradige en zeker niet eenduidige berichtgeving in de verschillende lokale media) de Mark niet meer zien. Als jouw reactie nou gewoon in die vorm (kort en krachtig) op de voorpagina van BNdeStem had gestaan had ik het eerder gesnapt en vermoedelijk aan jouw kant gestaan. Zeer jammer dat er geen meerderheid voor jullie voorstel was. Maar het ging vlgns mij al lang niet meer over de rivier, toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *