Beurs – wo 22 mrt. 2006

De waarde van mijn totale aandelenportefeuille is gelijk gebleven. Dat terwijl de omzet van het bedrijf flink is toegenomen. Gelukkig is er altijd nog de dividenduitkering.

Sinds een jaar ben ik de trotse bezitter van één aandeel. Een aandeel in de brouwerij van één van mijn stamkroegen. Gisteren was de tweede jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. In De Beyerd. Daar werd tevens bekendgemaakt dat er een nieuwe emissie van 50 aandelen werd gelanceerd. ‘Ons aandeel verwatert’, riepen de aandeelhouder-van-het-eerste-uur verongelijkt.

Het aandeel in de brouwerij is eigenlijk geen ècht aandeel. Want het geeft geen recht op inspraak en is alleen aan de bar van het café terug te verkopen. Het aandeel stijgt nooit in waarde, maar daalt ook niet. Het aandeel vertegenwoordigt eigenlijk alleen de hechte band tussen de Beyerd en zijn vaste klanten. Het dividend wordt dan ook uitbetaald in de vorm van een fles Beyerd-bier, gebotteld met de bottelmachine die met de opbrengst van de aandelen is gekocht.

Het dividend was dit keer een Beyerd Hefe Weisse. Laat het dus maar snel een paar graadjes warmer worden.

Auteur:

Dutch local politician for the environmentalist party GroenLinks, tends to be serious at times but usually has a slightly absurd and overall happy and sunny mental disposition.

Eén gedachte over “Beurs – wo 22 mrt. 2006”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *