Arrogant – vr 23 juni 2006

Arrogant en neerbuigend. Zo werd ik omschreven in de krant. Het was even slikken. In de politiek moet je op momenten zelfverzekerd zijn, kortaf zijn in de richting van ideeën die je niet bevallen. Maar arrogant? Die kwalificatie ging me niet in de koude kleren zitten.

“Selçuk Akinci gedroeg zich buitengewoon arrogant tegenover Boy Boer, zonder zich van de inhoud van diens betoog te vergewissen, net zoals hij neerbuigend reageerde op Saskia Boelema. Voor GroenLinks is het blijkbaar nog wennen dat noblesse oblige, nu de partij mede aan de macht is.”, dat was de exacte formulering van BN/DeStem. Bij de eerste lezing wekte het woede op, bij een tweede lezing haalde ik laconiek mijn schouders op en bij derde lezing ben ik eens gaan nadenken over de herkomst van deze kwalificatie.

Arrogant tegen Boy Boer, zo zou ik het niet willen noemen. Maar zijn voorstel, om reserves niet aan te vullen om dat geld weer in te zetten voor onderhoud van de stad (ik formuleer het wat bondig), vind ik financiëel buitengewoon onverstandig. Ik wees het in de raadsvergadering resoluut van de hand, maar ik kan me wèl herinneren dat ik met Boer nog gedebatteerd heb over, zoals dat zo mooi heet, verschil van inzicht. Arrogant zou ik dat zelf niet noemen, al bleef ik, ook na uitleg van Boer, zijn voorstel financiëel onbehouwen vinden.

Neerbuigend dan naar Saskia Boelema van D’66? Nee, sterker nog, ik denk dat het kersverse raadslid en tevens meteen fractievoorzitter, een veelbelovende aanwinst is in de raad. Maar, net zoals anderen, vaak ook erg overtuigd van haar eigen gelijk. En dat laat ze merken. Maar een idee van haar om met een groep raadsleden te gaan kijken naar nieuwe vormen van communicatie, werd in essentie wel degelijk positief ontvangen, ook door GroenLinks. We zouden dat ook gesteund hebben, ware het niet dat Boelema zelf besloot haar voorstel weer in te trekken.

De krant heeft gelijk dat het voor ons af en toe nog wat wennen is aan onze nieuwe positie. Van arrogantie wil ik me echter verre houden. Ik heb dus maar besloten de opmerking van de desbetreffende journalist serieus op me te laten inwerken. Schouderophalend negeren zou immers pas echt arrogant en neerbuigend zijn.

Auteur:

Dutch local politician for the environmentalist party GroenLinks, tends to be serious at times but usually has a slightly absurd and overall happy and sunny mental disposition.

2 gedachten aan “Arrogant – vr 23 juni 2006”

  1. Ga zo door, jongen! Weet dat je, zeker in de politiek, niet door iedereen aardig gevonden hoeft te worden, maar koester de zelfreflectie.

    Groeten, Pleuni

  2. En misschien heeft het iets te maken met het feit dat je voorheen wat scheutiger was met infirmatie naar het krantje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *