Ayaan – di 27 juni 2006

Er heerste spanning. Ayaan werd geacht haar nationaliteit toch nooit kwijt geweest te zijn. Iets later kwam er een volstrekt onbegrijpelijke verklaring waarin Ayaan verklaarde spijt te hebben van het feit dat ze gelogen heeft over het liegen over haar naam, want achteraf bleek ze toch nooit gelogen heeft. En Rita Verdonk heeft niets verkeerds gedaan.

Voor de duidelijkheid: ik ben geen grote fan van Ayaan en de manier waarop zij polariseert, maar ik kan haar wel waarderen (zie o.a. blogs di 16 mei 2006 en ma 29 nov. 2004). Dat haar nationaliteit zou worden afgenomen vond ik belachelijk. Net zoals ik altijd heb gevonden dat de 26.000 asielzoekers die Verdonk wil uitzetten, ook goeddeels mogen blijven. Overigens, dat gebeurt ook want zo langzamerhand blijken Vedonk’s uitzetcentra totaal leeg te blijven. Grote bek, die heeft ze wel, maar daadkracht?

Ik heb me afgevraagd waarom Ayaan de verklaring getekend heeft. Ze beweert dat ze dat onder druk deed, om snel van het gedoe af te zijn. Ik geloof dat niet. Ayaan zou haar nationaliteit toch wel gehouden hebben, daar was de politieke druk, ook van Verdonks eigen VVD, te groot voor. Ik vermoed dat zij die verklaring onderdrukt heeft, met vooraf al de gedachte om daar een rel mee te creëren. Stel je voor: Rita wil excuses omdat ze anders gaat zitten stangen, jij ondertekent dat en maakt het daarna openbaar. Rita nog erger beschadigd, omdat daarmee eens te meer bewezen is dat Verdonk een uitermate geschikt minister is voor de eerste de beste bananenrepubliek waar je alleen maar iets voor elkaar krijgt als je corrupte leiders jouw loyaliteit aanbiedt.

Het was wellicht de laatste meesterzet van Ayaan in de Nederlandse politiek. Een laatste deukje in het imago van Verdonk. Nog een keer een scherp debat, waarbij Verdonk alleen komt te staan. Femke Halsema vroeg dat debat nog diezelfde middag aan.

Auteur:

Dutch local politician for the environmentalist party GroenLinks, tends to be serious at times but usually has a slightly absurd and overall happy and sunny mental disposition.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *