Lange raad – do 19 febr. 2004

Donderdag is voor mij toch altijd al een drukke dag, maar in combinatie met een raadsvergadering lijkt het wel een militaire operatie. Werken tot 17.30, eten op de school, column voor Omroep Brabant schrijven en deze om 18.45 uur live oplezen vanuit de Fontys-studio in Tilburg. Dan snel in de auto om om 19.30 uur in hartje Breda te zijn, voor de raadsvergadering. Meestal houdt ik precies genoeg tijd over om nog een kopje koffie voor mezelf in te schenken.

Er stonden 18 (!) punten op de agenda, dus het werd een lange raad. Allereerst de vragen voor het vragenuur, die ik gisteren had voorbereid (zie web-log wo 18 febr. 2004). Wat betreft de vragen omtrent de gesubsidieerde arbied: in maart gaan we de problematiek alsnog integraal bespreken op basis van een inventarisatie van het college. Over de procedure rond de uitzetting van 48 asielzoekers: de wethouder was voorzichtig in haar antwoorden, want ze wil geen valse hoop opwekken. Toch concludeerde ik dat ook voor haar de zaak nog niet af is. Totdat de uitzetprocedure helemaal duidelijk is, werkt ze niet mee en in de tussentijd zal ze kijken of er bij sommige gevallen ruimte is om alsnog iets te proberen te bereiken.

Over twee andere punten moest ik het woord voeren: het definitieve ontwerp van het Museum voor Grafische Vormgeving (zie web-log wo 4 febr. 2004). De argumenten tegen de bouw van dit museum werden door Cees Schoenmakers van Breda ’97 al uitvoerig toegelicht. Het is te duur in deze tijd van economische tegenwind en de sloop van grote delen van Rijksmonument De Beyerd is een verlies voor de stad dat ontoelaatbaar is. Aan de ene kant is het jammer om een spreker als Cees voor je te hebben, immers na zijn gloedvolle betoog kon ik wel inpakken. Aan de andere kant gaf het me de gelegenheid om met de PvdA in discussie te gaan. Dat de wethouder pal achter het museum staat, is inmiddels wel duidelijk. Maar waarom coalitiepartij PvdA, die eigenlijk helemaal niet voor het Museum is, zo trouw blijft aan het programaccoord en het museum. Immers, of op het gebied van Sociale Zaken het CDA en de VVD zich ook aan het programaccoord gaan houden is maar zeer de vraag.

Helemaal op het eind van de agenda stond de aanpassing van de integratienota. Die discussie was al uitgebreid in de commissie (zie web-log wo 11 febr. 2004) gevoerd, dus dat hoefde niet nog eens over. Hooguit de opmerking dat dit debat vraagt om nuance, niet om geschreeuw en raaskallerij. Ik hoop dat de boodschap aankwam bij Leefbaar.

Auteur:

Dutch local politician for the environmentalist party GroenLinks, tends to be serious at times but usually has a slightly absurd and overall happy and sunny mental disposition.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *