Conferentie – za 27 mrt. 2004

Hoewel het een zaterdag was, ging de wekker gewoon om zeven uur. Langzaam wakker worden, douchen, ontbijten met BN/DeStem (het NRC was nog niet bezorgd) en in de auto naar De Reehorst in Ede. Daar begon namelijk om 10.00 uur de Raads- en Statenleden conferentie van GroenLinks. Een dag met workshops en voldoende pauzes om een beetje met elkaar bij te praten.

Ik vind dit soort bijeenkomsten altijd erg inspirerend. Simpelweg omdat je kennis kunt maken met GroenLinksers uit andere gemeenten en ervaringen kunt uitwisselen. Daarnaast zijn de workshops interessant en zinvol.

De ochtendworkshop waar ik me voor had ingeschreven ging over lokale financiën. Met Ben de Roos uit de fractie heb ik zijn rol in de rekeningcommissie en de commissie middelen (financiën) overgenomen, maar een echt boekhoudwonder ben ik (nog?) niet. Een leuke verrassing was de aanwezigheid van Leo Verhoef. Leo is een soort klokkenluider in accountantsland. Al jaren stelt hij gemeentelijke jaarrekeningen aan de kaak, want, zo zegt hij, daar deugt niets van. Maar, zoals dat vaker gaat, niemand wil naar hem luisteren. Dat heeft deels te maken met zijn beschuldigende toon (raadsleden zijn mede schuldig aan fraude omdat ze het door de vingers zien), maar wat wil je, als je constateringen jarenlang door iedereen worden genegeerd en je daardoor ook nog eens je baan kwijt bent.

Ook ik heb al regelmatig mailtjes van hem mogen ontvangen, die soms te technisch zijn voor mij en waar ik tot nu toe weinig mee heb gedaan. Maar, zo is me na vandaag duidelijk, er zit meer waars in het verhaal van Leo Verhoef dan menigeen durft toe te geven. En dat geloof ik helemaal nu de Tweede Kamerfractie één en ander heeft laten onderzoeken en ook tot de conclusie komt dat er een aantal zaken in begrotingsland een beetje vreemd in elkaar zit. Boekhoudfraude willen we het bij GroenLinks nog net niet noemen, maar zuivere koffie is anders.

’s Middags ging ik naar een workshop over integratie. Tegen de stroom van het huidige politieke klimaat in heeft de Tweede Kamerfractie een genuanceerde integratienota geproduceerd die 20 aanbevelingen doet om de problemen in Nederland op te lossen. Geen vertroeteling, maar ook niet hele groepen over één kam scheren. Een heel mooie nota die genoeg handvatten biedt om ook lokaal mee aan de slag te gaan. En dat wil ik dus ook gaan doen.

De dag werd afgesloten met een toespraak van Europees GroenLinks-lijsttrekker Kathelijne Buitenweg (hiernaast met mij op de foto), op haar verjaardag nota bene, en de aanwezigen zongen haar dan ook hartelijk toe. Naborrelen (strikt alcoholvrij voor mij) en tegen zessen naar huis. En hoe interessant ook, toen Neerlands asfalt onder mijn auto schoof en Nirvana door de speakers van mijn autoradio schalde besefte ik dat het allemaal toch wel weer erg vermoeiend was geweest. Zeker toen ik me realiseerde dat ik deze prachtige lentedag weer alleen maar binnen had doorgebracht.

Auteur:

Dutch local politician for the environmentalist party GroenLinks, tends to be serious at times but usually has a slightly absurd and overall happy and sunny mental disposition.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *