Jaarrekening – di 18 mei 2004

De Rekeningcommissie is een vrij bijzondere commissie. Ten eerste komt deze club maar enkele keren per jaar bijeen. Daarnaast is het een hele technische commissie: hij gaat namelijk over de deugdelijkheid van de jaarrekening. En de jaarrekening, dat is dan weer een overzicht van de centen die de gemeente in het afgelopen jaar allemaal precies heeft uitgegeven. Klopt de boekhouding? Dat is eigenlijk de enige belangrijke vraag die de commissie moet beantwoorden.

De commissie zit dan ook vol met financiëel experts van de fracties, met accountants van de gemeente, de wethouder van financiën en de medewerkers van de wethouder van financiën. En ik dus, die nooit Economie II heeft gehad, geen enkele sjoege heeft van boekhouden en zonder rekenmachine nogal lang over simpele rekensommetjes doet.

Ik wil dus altijd maar één ding weten: hoeveel geld staat er aan het begin van het jaar op de bankrekening en hoeveel op 31 december. En dat verschil, is dat gelijk aan het verschil tussen binnengekomen en uitgegeven geld. Maar zo simpel werkt het in gemeenteland niet, tot ergernis van o.a. Leo Verhoef (zie web-log za 27 mrt. 2004). Dit jaar heb ik mijn oren laten hangen naar de experts in andere fracties en enige vragen ter verduidelijking gesteld. Maar volgend jaar maak ik het mezelf en de rest wat minder makkelijk: binnenkort organiseert GroenLinks landelijk een serie workshops over transparante lokale financiën. En reken maar van yes dat ik daarbij ben. Iemand moet altijd de domste van de klas zijn, maar ik ben dat liever niet. Ook niet in deze technische rekeningcommissie.

Auteur:

Dutch local politician for the environmentalist party GroenLinks, tends to be serious at times but usually has a slightly absurd and overall happy and sunny mental disposition.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *