Justitia – do 20 januari 2005

In de commissie Algemene Zaken kwam onder meer de Algemene Plaatselijke Verordening aan de orde. Er zijn een paar wijzigingsvoorstellen gedaan. Met sommige kan ik leven, zoals een verbod op het in een winkelgebied bij je dragen van voorwerpen waarvan het aannemelijk is dat de drager de bedoeling heeft deze te gebruiken voor winkeldiefstal. Simpel gezegd: je mag in het centrum geen met aluminium beklede tassen bij je hebben omdat je daarmee de detectiepoortjes in winkels kunt omzeilen.

Een aantal wijzigingen ben ik het volstrekt niet mee eens, zoals de uitbreiding van de regeling rond bestuurlijke ophouding, waarmee mensen kunnen worden aangehouden zonder dat ze zelf iets hebben gedaan. Bij voetbalwedstrijden bijvoorbeeld kan het dragen van een Ajax-sjaaltje voldoende zijn om iemand aan te houden omdat andere supporters ergens rotzooi hebben getrapt. Overigens snap ik daadwerkelijk niet waarom deze regel uitgebreid wordt. Ook nu is bestuurlijke ophouding al enkele jaren mogelijk, maar in Breda nog geen enkele keer toegepast.

Een regel die al een tijdje in de APV staat is het verbod op het op straat bij je hebben van soft-drugs. De regel wordt weliswaar amper toegepast, maar feitelijk kun je iedereen die met een zakje wiet de koffieshop uitloopt arresteren. En dat vind ik op zijn zachtst gezegd een beetje vreemd.

Ook het alcoholverbod in het Valkenberg mag wat mij betreft opgeheven worden. Deze is ooit ingesteld om de drinkende zwervers daar weg te kunnen jagen. Gevolg: het probleem wordt verplaatst naar andere plaatsen. Wat mij betreft komt die regel te vervallen en wordt deze vervangen door een verbod op overlast als gevolg van drankgebruik. Want het blijft uitermate irritant dat, wanneer ik op een warme zomermiddag met een paar vrienden in het Valkenberg rustig lig te genieten van de zon met een sixpackje Grolsch, ik bang moet zijn voor de patrouillerende politie.

Auteur:

Dutch local politician for the environmentalist party GroenLinks, tends to be serious at times but usually has a slightly absurd and overall happy and sunny mental disposition.

Eén gedachte over “Justitia – do 20 januari 2005”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *