Raad – do 3 febr. 2005

Ik had er zin in, in de raadsvergadering van deze avond. Er stonden een paar mooie onderwerpen op de agenda, waaronder de aanpassing van de APV en de donatie van één euro per inwoner voor zuidoost Azië. En ook de artikel 19-procedure (zeg maar het aanpassen van het bestemmingsplan om nieuwbouw mogelijk te maken) voor complex De Zon in de wijk oud-Boeimeer stond op de agenda. En hoewel dit eigenlijk het dossier van Piet Hein is, mocht ik hierop het woord voeren. Piet Hein bleef namelijk met griep thuis.

De discussie over de aanpassing van de APV verliep in grote lijnen zoals in de commissie ven twee weken geleden (zie weblog do 20 jan. 2005). Hoewel een aantal aanpassingen onze instemming had, waren we toch tegen de APV als geheel, omdat er te veel in onze ogen onnodige en repressieve maatregelen instaan. De meerderheid ging accoord.

Wat betreft de hulp aan zuid-oost Azië was een vrij grote meerderheid voor het voorstel één euro per inwoner over te maken (zie weblog do 13 jan. 2005). Alleen binnen het CDA was weerstand. Het leidde er toe dat van de 9 aanwezige CDA-ers er zes voor het voorstel waren en drie (waaronder fractievoorzitter Cees Dubbelman) tegen. Het gebeurt de laatste tijd wel vaker dat het CDA verdeeld stemt en het geeft in mijn ogen aan hoe de verhoudingen binnen die partij liggen: uiterst moeizaam. Soms lijkt het erop dat het CDA het dualisme vooral binnen de eigen fractie tot uiting laat komen.

Het punt van De Zon was uiteindelijk het spannendst. De buurt is faliekant tegen het plan van een woontoren in hun wijk. En de enige reden waarom het punt besproken werd, was omdat we het bestemmingsplan ervoor moesten wijzigen. Nu mag je in oud-Boeimeer namelijk niet zo hoog bouwen. De bouwer heeft wat concessies aan de buurtbewoners gedaan, zoals het bouwen van een speelgelegenheid in het nieuwe complex, maar de buurt neemt er geen genoegen mee. Dankzij het CDA, die de rug deze keer eens wel recht hield, is de artikel 19-procedure verworpen en kan de bouwer zijn huidige plan niet uitvoeren. En overwinning voor de buurt, alhoewel het nog maar de vraag is of de projectontwikkelaar nu niet een alternatief plan gaat maken dat binnen de regels van het bestemmingsplan past en waar dus geen aparte toestemming voor nodig is. Of ze er in de wijk oud-Boeimeer nu dus daadwerkelijk op vooruit gaan?

Auteur:

Dutch local politician for the environmentalist party GroenLinks, tends to be serious at times but usually has a slightly absurd and overall happy and sunny mental disposition.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *