Wapperende Handjes – di 8 mrt. 2005

Vanuit Hilversum meteen doorgereden naar het fractiekantoor, waar de eerste brainstormsessie was voor een openbare bijeenkomst over het cultuurbeleid, welke GroenLinks binnenkort wil gaan organiseren. Brainstormsessies (in goed Nederlands hersenspinsessies genoemd) zijn soms uitermate lastig, omdat niemand op een goed, sprankelend idee kan komen. Gelukkig viel dat deze keer heel erg mee. Ik heb er dan ook goede hoop op dat we er een erg leuke middag van kunnen maken.

Daarna ging ik door naar café Moeke Brouwers. Daar was een bijeenkomst van de commissie Wapperende Handjes (zie weblog do 20 mei 2004, vr 21 mei 2004 en zo 24 mei 2004). En nee, dat heeft niets met politiek te maken. De Wapperende Handjes zijn de vrijwilligers die tijdens het Breda Jazz Festival de podia aankleden, borden en posters ophangen en ruimtes versieren. Een beetje een mix tussen decor-groep en werklieden in. Ik zeg ‘zijn’, maar ik kan beter zeggen ‘waren’. Want de Wapperende Handjes zijn min of meer ontslagen. Althans, de commissie is door het festivalbestuur opgeheven. De leden zijn ‘van harte welkom’ bij een van de andere commissies van het festival.

Dat de Wapperende Handjes zijn opgeheven heeft niet te maken met het werk dat we afleverden. Daar hebben we nooit kritiek op gehad. Maar kennelijk vond de festivalorganisatie (in handen van een extern ingehuurd productiebedrijf) dat we te eigenwijs waren. En dat klopt ook wel. Veel van de Wapperende Handjes deden deze taak al decennialang. Die hoef je dus niet te vertellen hoe ze hun werk moeten doen. En ergens bekruipt ons ook het gevoel dat sommige mensen het niet leuk vonden dat wij als groep zo ongelooflijk goed met elkaar op konden schieten en tijdens het festival regelmatig samen op een terrasje waren te zien. Op zich ook niet zo vreemd als je 90% van je werk al voor het festival hebt gedaan.

Maar dat is dus verleden tijd. De Wapperende Handjes zijn passé en we bedanken voor de eer om bij een andere commissie ingedeeld te worden. Het was namelijk al duidelijk dat ‘het niet zeker is dat alle leden ook in dezelfde commissie kunnen worden ingedeeld’. Dan maar geen vrijwilliger meer. Je kunt me dit jaar vinden tussen het publiek.

Auteur:

Dutch local politician for the environmentalist party GroenLinks, tends to be serious at times but usually has a slightly absurd and overall happy and sunny mental disposition.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *