Wilders – ma 14 mrt. 2005

Eindelijk is het er: het programma van Geert Wilders. Hij noemt het zelf een ‘onafhankelijkheidsverklaring’. Een nogal pretentieuze benaming van een alles behalve origineel document. Hij heeft het kennelijk nogal hoog in z’n bol.

Wilders is rechts-conservatief. Dat is een voor Nederland nieuwe politieke stroming waar ik uiteraard niets mee heb. Hij noemt zijn programma liever anders, namelijk ‘patriottischtisch’ Ik moest daarom lachen, want iemand die beweerd zo van zijn vaderland te houden, zou er verstandig aan doen ook de taal die daarbij hoort correct uit te spreken. Wellicht dat het bleekmiddel iets te diep in de hoofdhuid is gaan zitten.

Het programma van Wilders kent een aantal bijzondere punten. Zo wil hij het liefst uit de Europese Unie (wat best vreemd is voor iemand die in zijn eerste hoofdstuk beweert de Nederlandse Economie een nieuwe ‘gouden eeuw’ te laten doormaken. Tegelijkertijd mag het ministerie van Economische Zaken worden afgeschaft en bepleit hij opheffing van het overleg tussen werkgevers en werknemers in de Sociaal Economische Raad. Dat juist dankzij het poldermodel in Nederland amper gestaakt wordt, in tegenstelling tot andere landen, vergeet de politicus voor het gemak.

Desondanks is het positief dat Wilders zijn dubieuze tienpuntenplan inmiddels heeft ingeruild voor een verklaring van twintig kantjes (negentien zonder voorblad; dertien-en-een-half als je de witregels weghaalt) die iets meer prijsgeeft van zijn politieke ideeën. Het is namelijk bevredigender om Wilders van repliek te dienen op basis van ideeën dan op basis van zijn meelijwekkende kapsel en zonnebankbruine huid.

Auteur:

Dutch local politician for the environmentalist party GroenLinks, tends to be serious at times but usually has a slightly absurd and overall happy and sunny mental disposition.

3 gedachten aan “Wilders – ma 14 mrt. 2005”

  1. Tja ach.. hij vangt er wel veel aandacht mee en krijgt veel instemming. Hem bestrijden op argumenten is onze plicht, laat zien dat er alternatieven zijn en dat hij met zijn beleid zijn doel niet zal bereiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *