Gaga – zo 22 mei 2005

De dag begon met een radio-uitzending vij de lokale omroep. Een interview van een uur in het programma Gastvrij. ’s Middags ging ik aan de slag met de lay-out van het plaatselijke afdelingsblad van GroenLinks. Op een onbewaakt ogenblik heb ik toen per ongeluk het bestand nltdr.sys van mijn harde schijf gewist. Problemen gegarandeerd.

Hoewel ik doorgaans toch geen sukkel ben op de computer is het wissen van het bestand nltdr een behoorlijk imbeciele actie. Want hoewel de pc in eerste instantie gewoon blijft doorwerken, is het doem-scenario onafwendbaar. De eerstvolgende keer dat je de computer wil opstarten, hapert deze al na twee seconden.

Aangzien mijn C-schijf NTSF-geformatteerd is, heb ik weinig aan een ouderwetse boot-floppy met daarop MS-Dos. Vroeger kon je met behulp van zo’n opstartdiskette en een beetje verstand van MS-Dos nog een heel eind komen in het ‘repareren’ van je systeem. Maar met Windows XP behoort dit soort oplossingen duidelijk tot de verleden tijd. Er was geen enkele mogelijkheid het missende bestand terug te kopiëren. En probeer op zondag maar eens een help-desk te bellen.

Het enige dat ik kon doen is naast mijn bestaande versie van XP nog een extra, tweede versie van dit besturingssysteem op de pc installeren, een zogenoemde dual-boot. Maar aangezien de fabrikant van mijn pc nooit een installatie-cd heeft bijgeleverd behoorde dat ook niet tot de mogelijkheden. Alhoewel, ergens had ik nog een illegale kopie van zo’n installatie-cd liggen.

En zo kwam het dat ik met behulp van een illegale kopie mijn legale besturingssysteem kon repareren. Dat ging ongeveer zo: installeer een illegale versie van Windows naast je legale versie, zodat je de pc wèl kunt opstarten. Zorg dat het missende bestand teruggezet is en verwijder daarna weer de tweede installatie, zodat je een werkende versie van je eerste Windows-installatie overhoudt. Het duurt even, maar het werkt wel. Ik werk dus weer vrolijk op de computer met een legale windows-versie. Alleen de kopie van het bestand nltdr.sys is niet helemaal kosjer. Ik ga er maar vanuit dat Bill Gates het niet zo erg vindt. En als hij er wel problemen mee heeft? Dan is hij gewaarschuwd. Na dit belachelijk omslachtige Windows-avontuur zit ik langzamerhand serieus te denken aan een overstap naar Linux. En met Open Source is niets illegaal.

Auteur:

Dutch local politician for the environmentalist party GroenLinks, tends to be serious at times but usually has a slightly absurd and overall happy and sunny mental disposition.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *