Radio – 15 juni 2005

Twee keer per jaar evalueert de redactie van 4fm in een middaglange vergadering de stand van zaken. Het zijn heftige, maar positieve sessies. Met zo af en toe een rookpauze.

Eén ding wat radiomakers graag doen is praten over hun vak. Met iedereen, dus ook met collegae. De reguliere redactievergaderingen bieden vaak weinig mogelijkheid om eens uitgebreid te kijken naar de samenhang van de diverse rubrieken die onder de noemer ‘4fm’ dagelijks tussen 22.30 en 01.00 uur op radio 4 worden uitgezonden.

Al met al mochten we concluderen dat we het, één jaar na de samenvoeging van de afdelingen impro en supplement, niet slecht doen. Dit alles ondanks de enorme werkdruk die de redactie ervaart aangezien met de samenvoeging wel het aantal uren flink is uitgebreid, maar het aantal programmamedewerkers nauwelijks.

Met die positieve uitkomst keerde ik terug naar Breda, niet om thuis avond te gaan vieren, maar om een uitzending te maken rond de muziekcollectie van popmuziekantropoloog Marty Coumans. Zijn collectie spitst zich toe op het beginstadium van de beat en de psychedelica. Ofwel, dat korte moment waarop de invloeden van deze nieuwe muziekstromingen een land binnen sijpelen en muzikanten dit volstrekt nieuwe muzikale idioom in hun eigen muziek proberen te verwerken. Het opbouwen van de mobiele studio bij hem thuis ging alles behalve vlekkeloos. Het materiaal waar ik uren later mee huiswaarts keerde was echter meer dan genoeg voor twee uitzendingen vol bijzondere cross-overplaten. De eerste uitzending is inmiddels, wanneer ik dit schrijf, al uitgezonden. Deel twee volgt donderdagavond 28 juli om 23.00 uur op Radio 4.

Auteur:

Dutch local politician for the environmentalist party GroenLinks, tends to be serious at times but usually has a slightly absurd and overall happy and sunny mental disposition.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *