Journalistiek gelul – do 29 sept. 2005

Op de Hogeschool Journalistiek was een rond-de-tafel gesprek (wie verzint zo’n naam) georganiseerd over het nut van een opleiding journalistiek. Of ik, als succesvol oud-student mee wilde doen. Ik moest erom lachen. Succesvol is kennelijk een zeer relatief begrip, zeker als je elke maand weer naar je bankafschriften kijkt.

Het was een gesprek met vakgenoten en de directeur van de opleiding. Dat laatste weerhield me er gelukkig niet van af en toe best kritisch te zijn op nut en rendement van bepaalde vakgebieden. Vooral op het terrein van inhoudelijke kennisverbreding laat de opleiding behoorlijk wat liggen, als je het mij vraagt.

Zo is de kennis over staatsinrichting en politiek bij sommige studenten ronduit erbarmelijk. Een student wist ooit niet wat het verschil tussen de PvdA en de VVD was. Eerst dacht ik dat het een statement was over de naar rechts opgeschoven PvdA, maar het bleek een serieuze vraag te zijn. Zo iemand moet natuurlijk teruggestuurd worden naar de Havo om opnieuw eindexamen geschiedenis en maatschappijleer te doen. Basisvorming, tweede fase en studiehuisconstructies zijn leuk bedacht, zolang ze maar niet ten koste gaan van rekenen, taal en algemene ontwikkeling.

Wijkbezoek
Overigens was ik voor dit journalistiek gesprek in de wijk Chassé/Oud-Boeimeer op bezoek. Leuke wijk met een erg leuk wijkcomité. Ze waren zelf over veel zaken in de buurt ook best tevreden. Maar er zijn altijd een paar dingen die niet helemaal goed zijn doordacht. Zoals verkeerd geplaatste leuningen, een slecht verlichtte stoeprand die niemand ziet (goed voor ettelijke botbreuken per jaar) en een kruispunt waarbij de automobilist de fietser op geen enkele manier kan zien aankomen. Het oplossen van dergelijke problemen kost relatief helemaal niet zoveel geld. Toch blijkt het telkens weer vreselijk moeilijk om daar bij het college geld voor los te peuteren.

Auteur:

Dutch local politician for the environmentalist party GroenLinks, tends to be serious at times but usually has a slightly absurd and overall happy and sunny mental disposition.

2 gedachten aan “Journalistiek gelul – do 29 sept. 2005”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *