Klungelen bij het CDA – di 2 nov. 2005

‘CDA-Breda: Balkenende niet welkom’, kopte gisteren regionaal dagblad BN/DeStem. En, in navolging daarvan, zo’n beetje de gehele vaderlandse media. Het eigenwijze CDA-raadslid André Lips was zelfs te horen op het Radio 1 Journaal.

Een reconstructie: CDA-campagneleider Lips bespreekt met collega-campagneleiders de gemeenteraadsverkiezingen van het CDA. Tegelijkertijd denkt hij bij zichzelf: hoe kan ik er voor zorgen dat het CDA in Breda niet minstens drie zetels verliest. En heel stiekem denkt hij ook nog na over hoe hij, en passant, ook nog zichzelf in de aandacht kan zetten. Over vier maanden zijn de verkiezingen. Politici zijn weer driftig op zoek naar schijnwerpers.

Eureka. Lips heeft een goddelijke ingeving. Bij de campagnevergadering wordt namelijk gevraagd welke landelijke kopstukken er naar Brabant gehaald moeten worden. Bij Lips gaan de raderen draaien. De populariteit van het kabinet daalt maar en daalt maar. Geen regeringsfunctionarissen dus, en al helemaal geen Balkenende. Er wordt nog even gedacht aan het Bredase CDA-Kamerlid van justitie, maar aangezien Wim van Fessem in Den Haag net zo zwak is als hij in Breda was, is ook dat geen optie. Laat Wim liever piano spelen, dachten ze hier in Breda nog. Het andre kopstuk uit de buurt, Dries van Agt, valt ook af. Hij is al tijden niet meer beschikbaar voor campagnes van het CDA

De raderen draaien verder. Het sociale gezicht van het CDA in Breda is de laatste vier jaar ver te zoeken. Veel steun ondervindt PvdA-wethouder Marja Heerkens immers niet van de conservatieven in de raad. Om het sociale gezicht te redden, denkt Lips aan een perscommuniqué. ‘Balkenende niet welkom vanwege asociaal beleid’. In één klap wordt Lips landelijk nieuws. Hij ziet zijn voorkeurstemmen al stijgen. Lijst André Lips. Nog één goede actie, en hij komt in aanmerking voor een burgemeesterspost.

Dan zakt de soufflé in elkaar. De landelijke CDA-top aan de Dr. Kuyperstraat in Den Haag is not amused. En volgens insiders schijnt ook Balkenende furieus door de gangen van het Torentje te hebben gestampvoet onder het uitschreeuwen van de kreet ‘woe de fuk is André Lips’. Partijvoorzitter Marja van Bijsterveldt belde afdelingsvoorzitter Cees Machielsen en beet hem even duidelijk als kwaad toe ‘door het stof, jullie’. De grootste CDA-fractie in het land kreeg billekoek. Op zowel de rechter- als de linkerwang.

Naar goed christelijk gebruik kreeg Lips de toorn van zijn afdelingsvoorzitter over zich heen. Een spreekverbod kon ‘ie krijgen. Zelfs het woord ‘royement’ was in de partijgeledingen al gevallen. In allerijl werd een nieuw persbericht de deur uit gedaan, waarin stond dat het allemaal niet zo bedoeld was. Dat ze alleen maar hadden willen zeggen dat Balkenende niet wordt uitgenodigd, omdat het gemeenteraads- en geen parlementsverkiezingen zijn. Dat het beleid van Balkenende helemaal niet asociaal is. Dat zijn kapper echt wel de beste van Nederland is. Ach, je kent het wel. Van die typisch Haagse terugtrekbewegingen.

Zo gaat dat in een partij zonder open partijcultuur. Zie maar hoe schofterig Bert de Vries, Dries van Agt en Ruud Lubbers werden behandeld. André Lips is het volgende slachtoffer van een partij die commitment en loyaliteit van haar leden eist en voor zijn kritiek, hoe opportunistisch ook, betaalt hij nu wellicht een zware politieke prijs. Zijn hoofd op het christen-democratisch hakblok. Jammer André, ik heb je persoonlijk altijd graag gemogen.

Auteur:

Dutch local politician for the environmentalist party GroenLinks, tends to be serious at times but usually has a slightly absurd and overall happy and sunny mental disposition.

2 gedachten aan “Klungelen bij het CDA – di 2 nov. 2005”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *