Maatschappijleer – ma 7 nov. 2005

Ik was gestrikt voor een paar gastcolleges maatschappijleer op het Leidsche Rijn College in Utrecht. Veel voorbereidingstijd heb ik niet gehad, maar ik hoopte me er à l’improviste uit te redden. Het ging, zo vertelde de docente me na afloop, eigenlijk best heel goed.

Er wordt vaak gezegd dat jongeren totaal niet geïnteresseerd zijn in politiek. En hoewel er inderdaad een aantal leerlingen was dat zei zich er totaal niet voor te interesseren, viel het me eigenlijk nog reuze mee. En nee, je hoeft van vier gymnasium niet te verwachten dat ze alle finesses van de Nederlandse staatsinrichting kennen. Dat wilde echter niet zeggen dat er geen politieke onderwerpen waren, waar ze niet duidelijk een eigen mening over hadden.

De grootste uitdaging die dag, leek nog wel een 4 VMBO-klas. En juist deze groep heeft me heel positief verrast. Niet alleen waren deze leerlingen het meest geïnteresseerd in wat ik te vertellen had. Het was ook de groep die het meest serieus met elkaar in discussie ging. Het vooroordeel van de ongeïnteresseerde en lastige VMBO-leerlingen bleek weer eens totaal niet op te gaan.

Uiteindelijk was het heel leuk om dit eens een keer gedaan te hebben. Dus als er nog scholen zijn die eens een keer een gastdocent uit de politiek willen uitnodigen, ik ben beschikbaar.

Auteur:

Dutch local politician for the environmentalist party GroenLinks, tends to be serious at times but usually has a slightly absurd and overall happy and sunny mental disposition.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *