Nieuwe Ledendag – zo 6 nov. 2005

Jongerenorganisatie DWARS had een dag voor nieuwe leden georganiseerd. Of ik ook een bijdrage wilde leveren. Ik werd gevraagd om de GroenLinks-fractievoorzitter in het Europees Parlement Kathelijne Buitenweg te interviewen. Helaas moest ze vanwege familieomstandigheden op het allerlaatste moment afzeggen. Een vervanger werd gevonden in Bart Snels, directeur van het Wetenschappelijk Bureau van GroenLinks.

Bart Snels is samen met Femke Halsema één van de stuwende krachten achter de vrijzinnigheidsdiscussie binnen GroenLinks. Deze discussie over de ideologische basisbeginselen van de partij woedt nu al een jaar in wisselende hevigheden binnen de partij. Kort gezegd gaat het om de persoonlijke vrijheden van mensen en welke rol een actieve overheid zou moeten hebben om die persoonlijke vrijheid van mensen te helpen ontwikkelen. De overheid als katalysator van het emancipatieproces van mensen.

Je kunt je voorstellen dat het een enorm boeiend gesprek is geworden. Want wie enigszins politiek actief is binnen GroenLinks of Dwars heeft al lang een mening gevormd over deze discussie.

De borrel en de naborrel eindigden uiteindelijk zoals gewoonlijk om drie uur ’s nachts in Café België. Daar kwam ik Max (ook een Dwars-bekende) tegen. Waarmee meteen ook een slaapplaats op de bank geregeld was. Na bij thuiskomst nog een laatste glas wijn ingeschonken te hebben, bleek huisgenoot Mariska (ook een Dwars-bekende) al wakker. Zij moest nog toetsen nakijken voor haar leerlingen Maatschappijleer. Of ik de volgende dag iets te doen had, vroeg ze. En zo werd ik gestrikt om de volgende dag in de klas het een en ander te vertellen over mijn politieke werk. Waar een avondje doorzakken al weer niet goed voor kan zijn.

Auteur:

Dutch local politician for the environmentalist party GroenLinks, tends to be serious at times but usually has a slightly absurd and overall happy and sunny mental disposition.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *