accountancy – ma 15 mei 2006

In de politiek hebben de meeste fracties één financieel specialist. Maar eigenlijk is dat niet goed. Oud-raadslid en thans financieel wethouder Henk Snier zei altijd dat de raad eigenlijk uit 39 financieel specialisten moest bestaan. Het budgetrecht is namelijk zo’n beetje het belangrijkste sturingsinstrument van de raad.

Toegegeven, bij GroenLinks hebben we eigenlijk nooit echte experts gehad op dit gebied. Fianciën was altijd een onderdeel dat iemand tegen wil en dank op zich nam en daarna de financiële kennis zich zo goed en zo kwaad als het ging eigen maakte. De afgelopen periode was ik de spreekwoordelijke lul.

En na drie jaar rekeningcommissie, vier begrotingen en vier keer een jaarrekening, begon ik het zo langzamerhand een beetje te begrijpen. Maar mijn echte vuurdoop vond plaats tijdens de coalitieonderhandelingen. Want leuke plannen en ideeën is één ding, het gaat uiteindelijk om de financiële dekking. En dus zat ik gedurende de onderhandelingen soms tot diep in de nacht mijn financiële kennis bij te spijkeren.

En toen lag de uitnodiging van accountantsbureau Ernst en Young ineens op de mat. Een korte cursus begotingen lezen voor raadsleden. We zijn er met de hele fractie naar toe gegaan. De raad zal misschien nooit bestaan uit 39 financieel experts. Maar inmiddels is bij GroenLinks in ieder geval ook de rest van de raadsleden wat beter op de hoogte van de spelregels in begrotingsland.

Auteur:

Dutch local politician for the environmentalist party GroenLinks, tends to be serious at times but usually has a slightly absurd and overall happy and sunny mental disposition.

2 gedachten aan “accountancy – ma 15 mei 2006”

  1. Ik ben wel heel erg benieuwd naar je argument waarom het niet goed is om een financieel specialist in de fractie te hebben!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *