Dag van de Arbeid – ma 1 mei 2006

Oké, toegegeven, ik heb wel iets met oude strijdliederen en rode vlaggen. Onder de voorwaarde dat ze op oude langspeelplaten of vergeelde foto’s staan. Als politiek uitgangspunt heb ik niet zo veel met het socialisme op. Dat komt voornamelijk omdat het socialistische ideaal zichzelf sinds Mao eigenlijk nooit meer heeft weten te moderniseren. En met dogma’s uit de jaren ‘70 is het lastig politiek bedrijven.

Toen ons strijdliederenkoor gevraagd werd om in het kader van de Dag van de Arbied op de grote markt een optreden te verzorgen, verbaasde me het dan ook niet dat er slechts een handjevol mensen kwamen luisteren. De Dag van de Arbeid leeft niet in Nederland. Verdrukt tussen Koninginnedag en Bevrijdingsdag.

Het socialisme heb ik, na een kortstondige omarming ergens rond mijn zestiende, weliswaar afgezworen, mijn linkse idealen zijn er niet minder om geworden. De welvaart in de wereld is oneerlijk verdeelt, volken en bevolkingsgroepen worden nog dagelijks onderdrukt en de wereld zit nog vol brandhaarden. Het zijn dingen waar ik nog steeds kwaad en verdrietig om wordt. In mijn dagelijkse politieke praktijk probeer ik daar iets tegen te doen. Als dat lukt is een eerlijkere wereld een klein stapje dichterbij. Maar met dat kleine stapje bereik ik meer dan met het prediken van welke revolutie dan ook. En het gaat er ten slotte om dat je in de politiek het leven van mensen voelbaar beter en eerlijker maakt.

Bij het zingen van oude strijdliederen als Bella Ciao of Bandiera Rossa voel ik de romantiek van voorbije generaties die op hun manier streden voor een betere wereld. En hoewel de ideeën uit de tijd waarin de arbeiders op 1 mei met rode vlaggen door de straten pareerden achterhaald zijn, hebben we één ding met elkaar gemeen. Simpele idealen die je op de achterkant van een bierviltje kunt schrijven: vrijheid, solidariteit en rechtvaardigheid. In die zin ben ik een erfgenaam van de idealen van het socialisme. En hoe je het ook wend of keert, die oude strijdliederen zingen geweldig.

Auteur:

Dutch local politician for the environmentalist party GroenLinks, tends to be serious at times but usually has a slightly absurd and overall happy and sunny mental disposition.

Eén gedachte over “Dag van de Arbeid – ma 1 mei 2006”

  1. Strijdliederen zingen is geweldig jah zker. Vooral als je kameraden hebt die het met je mee zingen. Op onze 1 mei viering zongen wij ze natuurlijk ook. Liederen van vroeger, maar nog zo waar in inhoud vandaag de dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *