Jaarrekening – wo 17 mei 2006

In de commissie bestuur werd de jaarrekening besproken. Vroeger gebeurde dat in de rekeningcommissie, maar deze commissie is afgeschaft. Voeg dat bij het grote aantal nieuwe raadsleden die sinds de verkiezingen in de raad zitten, en je krijgt iets geheel nieuws.

‘Ja, maar dit is niet de bedoeling’, sputterde wethouder Henk Snier nog even tegen. En ook al had hij alle gelijk van de wereld, hij kreeg het niet. De commissie bestuur deed namelijk iets heel vreemds: een aantal nieuwe raadsleden ging politiek bedrijven. Maar heren, zo doen wij dat niet.

De jaarrekening is de weerslag van de geldstromen van het afgelopen jaar (bent U er nog). En in de rekeningcommissie werd altijd een oordeel geveld over de kwaliteit van de verslaglegging van die geldstromen (nog even bij blijven). Daarnaast gaf de rekeningcommissie een oordeel over de financiële risico’s die de gemeente loopt en de mate waarin deze zijn afgedekt. Maar de rekeningcommissie hield zich nooit bezig met politiek. Dat, mijne heren, was werk voor de voltallige raad.

Maar nu de rekeningcommissie is afgeschaft en de commissie bestuur voortaan de jaarrekening mag voorzien van commentaar, is deze regel kennelijk vergeten. En aangezien de oud-voorzitter van de rekeningcommissie de huidige wethouder financiën is, kon ook hij er niets meer over zeggen. Behalve dan die ene opmerking. ‘Dat het toch niet de bedoeling kon zijn dat er hier politiek bedreven ging worden.’ De commissieleden keken hem meewarig aan. Zij waren toch immers politici.

De wethouder kreeg slechts stille steun van de commissielid Frank van Overveld en van mijzelf. De enige overgebleven leden van de oude rekeningcommissie. Wij stelden slechts technische vragen over de verslaglegging. Want bij het bespreken van de jaarrekening in de commissie, mijne heren, wordt er géén politiek bedreven. Wat de rest er ook van vindt.

Auteur:

Dutch local politician for the environmentalist party GroenLinks, tends to be serious at times but usually has a slightly absurd and overall happy and sunny mental disposition.

3 gedachten aan “Jaarrekening – wo 17 mei 2006”

  1. Leuk om een stukje over de jaarrekening te lezen. Ik heb er zelf al heel wat uurtjes inzitten de afgelopen weken, maar kan nog geen interessant stukje bedenken over de jaarrekening.

    Je opmerking over dat je geen politiek bedrijft met de jaarrekening snap ik overigens niet: de jaarrekening is HET moment je controlerende taak als raadslid uit te voeren. Wat is er goed gegaan en wat (waarom) niet? En vervolgens: wat vind je daar als partij van? Een goed college heeft er weliswaar voor gezorgd dat de raad bij de rekening niet meer voor verrassingen komt te staan, waardoor het weliswaar niet het spannendste moment is, maar dat betekent nog niet dat de rekeningbehandeling in de raad geen politiek moment zou zijn.

  2. @Linda: Klopt dat de jaarrekening een belangrijk controlemoment is. Maar die discussie is voor de gemeenteraad. De commissie bestuur is feitelijk belast met het werk dat vroeger door de rekeningcommissie werd gedaan. En die rol is nu eenmaal vooral technisch.

  3. Ach zo, nee, dan is de situatie toch niet zo anders. De discussie in de cie is natuurlijk van nature al wat ’technischer’. Wel jammer dat je collega-fracties hun kruit dan al verschieten in de commissie, dan blijft er voor de raad niet veel spannends meer over (kan natuurlijk ook zo z’n voordelen hebben: je weet al zo’n beetje wie wat gaat zeggen).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *