Homo Confusus – ma 4 sept. 2006

hele oude radio

Help. Ik ben ontheemd. De regelmaat is zoek. Als in een droom zijn vertrouwde zaken weggevallen, zijn dingen verplaatst en verdwenen. Paden en wegen zijn ineens van richting veranderd, de plattegrond van het dagelijks leven heeft een onbegrijpelijke metamorfose ondergaan. Ik ben verdwaald.

De publieke omroep heeft zijn radioprogrammering veranderd. Ineens zit Felix Meurders met een oninteressant consumentenprogramma in wat vorige week nog het diepgravende onderzoeksuur van Radio 1 was. En de ietwat nerveuze Sjors Freulich zit ineens op de plek waar vroeger nog het Radio 1 Journaal te horen was. 4fm zit ineens op een andere frequentie, niet te ontvangen via de autoradio of transistorradio en de concertzender is verdwenen. En waar zijn in godsnaam De Avonden gebleven. Gereduceerd tot een bundel herhalingen uit ver vervlogen jaren in de nachtelijke uren van Radio 747, dat nu ineens weer wèl Radio 5 heet.

Het is net als met die prachtige radiomeubels uit de jaren vijftig, waar op de afstemschaap al de namen van de verschillende zenders met sierlijke letters waren afgedrukt. Hilversum stond tussen Athene en Burghead. Rome was het centrum, de tot de verbeelding sprekende zender Beromunster viel bijna van de afstemschaal af. Wie nu op de afstemschaal zoekt naar Munchen, Berlijn of Parijs, vindt nog slechts de commerciële ruis van nietszeggende muziekzenders. Met moeite is soms nog een flard Frans, Duits of Engels te horen. Moskou is weggedrukt, Leopoldville bestaat niet meer.

De radioluisteraar is conservatief in zijn luistergedrag. Kom aan zijn programmering en je komt aan zijn dagindeling. De veranderingen die de NOS heeft laten plaatsvinden in het spoorboekje van de radio, zijn niets minder dan een radiofonische veldslag. De dag van de Apocalyps is nakende.

Auteur:

Dutch local politician for the environmentalist party GroenLinks, tends to be serious at times but usually has a slightly absurd and overall happy and sunny mental disposition.

3 gedachten aan “Homo Confusus – ma 4 sept. 2006”

  1. Ohjee! Net zoals in de warenhuizen. Weet je eindelijk waar alles zo een beetje staat, wordt de hele winkel weer omgebouwd. En maar zoeken!

    [sÇ: een behulpzame vakkenvuller is eigenlijk net een radiogids]

  2. Waarom moet ik nu toch zo aan Herman van Veen denken???
    Sommige dingen zijn trouwens verbeterd: Radio Bergeyk is nu op een prettiger tijd (voor mij tenminste. Hoewel ik vandaag toch weer vergat te luisteren).

    [sÇ: Hé moeder, U ook hier?]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *