Homo Nocturnus – wo 29 nov. 2006

de kater komt later

Veertien keer heb ik in de drie jaar dat ik blog al over het onderwerp horeca-sluitingstijden geschreven. Dit wordt de vijftiende keer.

Om het geheugen nog even op te frissen: een van de eerste daden van de toen nog nieuwe Burgemeester Peter van der Velden was opmerken dat de sluitingstijden in Breda nogal ouderwets vroeg waren. Een half jaar later kwam hij met een verruimingsvoorstel naar de commissie: de kroegen voortaan niet om twee uur, maar om drie uur dicht. De commissie was er niet erg over te spreken, wilde meer verruiming en stuurde de burgemeester terug om zijn huiswerk over te doen. Een half jaar later kwam hij terug met een voorstel voor slechts een half uur ruimere openingstijden. Nadat de commissie de burgemeester duidelijk maakte dat dat niet de bedoeling was, werd de kwestie over de verkiezingen heen getild en dus ook een item in de campagne.

En zo werd er, na de verkiezingen, naar goed poldergebruik een werkgroepje opgericht dat een plan van aanpak schreef. Onderdeel daarvan waren ronde-tafelgesprekken en werkbezoeken naar andere steden. En daarna, deze avond dus, een principe-uitspraak van de commissie: gaan we verruimen, of blijft alles zoals het is.

Het werd uiteindelijk verruiming. Alhoewel de VVD, voor de vierde keer alweer, van gedachte veranderd was. Waren zij aanvankelijk voor verruiming, later werden ze erg terughoudend. In verkiezingstijd wilde de VVD ineens weer wel voor latere sluitingstijden, nu wilde ze ineens weer een vertraging inbouwen. De normaal zo duidelijke en heldere VVD is in dit dossier behoorlijk zwalkend.

Maar de kogel is door de kerk: een meerderheid van PvdA, GroenLinks, SP en D’66 wil ruimere openingstijden. De vervolgstap omvat weer heel wat gepolder. Een werkgroep gaat de uitspraak van de commissie nu vertalen naar concrete richtlijnen die het college daarna kan gaan uitwerken in een voorstel. We zijn er dus nog niet. Maar als het aan mij ligt, zetten we er nu eindelijk eens vaart achter. Ik wordt er zelf ook niet jonger op en ik zou het niet erg vinden om zelf ook nog even te kunnen profiteren van de langere openingstijden van de Bredase kroegen.

Auteur:

Dutch local politician for the environmentalist party GroenLinks, tends to be serious at times but usually has a slightly absurd and overall happy and sunny mental disposition.

Eén gedachte over “Homo Nocturnus – wo 29 nov. 2006”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *