Homo Opperiens – wo 24 jan. 2007

New York Bar in het Park Hyatt Hotel Tokkyo. Ook te vroeg dicht.

Al weer een nieuwe loot aan de boom die horecasluitingstijden-discussie heet. En weer was de uitkomst geen uniforme verruiming van de Bredase horeca.

In december was een delegatie van de commissie bestuur bijeengekomen om een notitie te schrijven die een vertaling moest zijn van ‘het gevoelen van de commissie’. Voor- en tegenstanders waren in die werkgroep vertegenwoordigd, met uitzondering van het CDA. Naar eigen zeggen, omdat ze dermate radicaal tegen ruimere openingstijden zijn dat ze niet wilde praten over welk compromis dan ook.

In de notitie werden de sluitingstijden van de reguliere horeca op donderdag, vrijdag en zaterdag verschoven van twee naar vier uur, waarvan het laatste uur een zogenoemd venster-uur. Dat wil zeggen dat iedereen die binnen is, daar mag blijven, maar er geen nieuwe mensen binnen mogen. Weliswaar minder vergaand dan de GroenLinkse wens van vrije sluitingstijden, maar voor ons alleszins acceptabel.

Tot zover geen vuiltje aan de lucht. Totdat de PvdA ineens met het idee kwam om alles gefaseerd in te voeren. Eerst een uurtje erbij en dan, als alles goed gaat, een jaar later weer een uurtje erbij. Dat alles om meer draagvlak te krijgen bij horeca-ondernemers, binnenstadbewoners en de politiek. De PvdA vond een meerderheid van één raadslid voor verruiming een beetje karig. Dat deel ik met hem, maar soms ben je al zo lang over een onderwerp aan het praten dat je onderhand eens een beslissing moet durven nemen.

En zo hebben de tegenstanders van de verruimde openingstijden opnieuw een slag gewonnen in dit moeizame debat. Alhoewel, we krijgen er in ieder geval al vast een uurtje extra bij aan het eind van deze zomer. En dat is maar goed ook, want als de volgende discussie over horecatijden weer net zo lang duurt, dan kun je daarna niet eens meer naar de kroeg.

Auteur:

Dutch local politician for the environmentalist party GroenLinks, tends to be serious at times but usually has a slightly absurd and overall happy and sunny mental disposition.

2 gedachten aan “Homo Opperiens – wo 24 jan. 2007”

  1. Is er bij jullie(Nederland) nog geen sprake van het roken te verbieden in restaurant en horecazaken waar voedsel verkocht wordt?

    [sÇ: Roken verbieden in kroegen? Wat een belachelijk idee.]

  2. Is er al zicht op verruimde sluitingstijden? De zomer is als ik naar buiten kijk allang voorbij en ik hoor er helemaal niets meer over. Breda snakt naar een langer uurtje in het weekend!!!

    [sÇ: volgens mij was het de bedoeling dat er voor het eind van het jaar een beslissing over valt. dat zal dus waarschijnlijk december worden.]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *