Homo Expediens – do 11 okt. 2007

regelwoud

In de commissie Onderwijs en Economie kwam het onderwerp deregulering aan de orde. Snijden in het woud van vergunningen.

Deregulering is een onderwerp dat veel mensen aan het hart gaat: ondernemers, vooral de kleintjes, ondervinden soms veel last van de veelheid van vergunningen die ze moeten aanvragen. Anderzijds is het voor de gemeente veel werk om al die aanvragen te behandelen en te verwerken. Het college had dan ook een flink aantal voorstellen van vergunningen die vervangen konden worden door algemene regels. De ambtenaren die dan geen vergunningen hoeven uit te schrijven, kunnen vervolgens hun tijd besteden aan het handhaven van de algemene regels.

Eén van de vergunningen die het college expliciet niet af wilde schaffen, was de exploitatievergunning voor de droge horeca. En terecht, want droge horeca zijn niet alleen restaurants, maar ook snackbars, broodjeszaken en friettenten. En dergelijke tenten zijn vaak ‘s nachts, tot de kroegen sluiten, open. Dergelijke zaken zijn soms -lang niet altijd- eigendom van mensen die niet helemaal kosjer zijn. Helaas in enkele gevallen ook in Breda. En juist omdat je ook voor het uitbaten van dergelijke tenten een vergunning nodig hebt, is het voor de overheid mogelijk om criminelen, als zij een strafblad hebben, zo’n vergunning te weigeren (wet Bibob). Daardoor lukt het in Breda redelijk om in ieder geval de ergste criminelen buiten te houden en de binnenstad ook een beetje veilig te houden.

Toen gebeurde er iets raars in de commissie. Raadslid Irène Verkuijlen CDA vroeg om de exploitatievergunning voor de broodjeszaken ook maar af te schaffen. En PvdA-er Henk Leenders, zelfgekroond koning van de deregulering, ging met haar mee. Al jaren roept het CDA het hardst als het om veiligheid gaat, het liefst met repressieve maatregelen. Nu is er een regel die ervoor zorgt dat we criminelen buiten de horeca kunnen houden, willen meneer en mevrouw die af gaan schaffen.

„Wellicht kunnen we overlastgevende droge horeca onderscheiden van de niet overlastgevende horeca”, probeerde Leenders nog. Nee Henk, dat kan niet. Tussen een friettent en een kebabzaak zit nu eenmaal geen juridisch verschil. Daarom vallen ze allemaal onder dezelfde exploitatievergunning. Je kan geen uitzondering maken omdat het hoofd van iemand je niet aanstaat. We noemen dat één van de fundamenten van onze rechtstaat.

De echte beslissing over de deregulering wordt pas maanden later in de raad genomen. Ik ben benieuwd wat er dan gebeurd en of er dan nog steeds een raadsmeerderheid voor het afschaffen van de exploitatievergunning voor de droge horeca is. Ik hoop het niet, net zoals ik verwacht dat op dit punt het college voet bij stuk zal houden. Wie wil er nu witgewassen frieten

Auteur:

Dutch local politician for the environmentalist party GroenLinks, tends to be serious at times but usually has a slightly absurd and overall happy and sunny mental disposition.

Eén gedachte over “Homo Expediens – do 11 okt. 2007”

  1. Selcuk, volgens mij is er een misverstand. Niet ik heb dat voorstel gedaan om een onderscheid te maken tussen soorten droge-horecazaken maar Wilbert Willems, toen hij namens het college bij de bijeenkomst met vertegenwoodigers (KvK en Horeca Nederland) was op 2 oktober. Ik heb tijdens de vergadering van de commissie op 11 oktober de suggestie van Willems herhaald en wie ben ik om te veronderstellen dat Willems een onzinnig voorstel doet. Wees gerust, ik ben het helemaal met je eens en de PvdA, respectievelijk ik zal nooit instemmen met een dereguleringsvoorstel dat criminelen meer kansen geeft.
    Nu we dat hebben opgelost zouden we het kunnen hebben over de terrasvergunning. Welke beren op de weg zie je hier eigenlijk als we die vergunning nu eens gewoon schrappen en omzetten in algemene regels? Dus geen regels schrappen maar het instrument vereenvoudigen. Ik ben benieuwd naar je visie hierop. Wellicht zouden we hier ook samen op kunnen trekken!? Groet, Henk

    [sÇ: ik kan me niet voorstellen dat Wilbert Willems dat als voorstel zou hebben gelanceerd, maar ik laat graag aan hem over om dat toe te lichten. zelf had ik tijdens de vergadering de indruk dat je, met collegae van CDA en VVD, vasthield aan het afschaffen van de exploitatievergunning voor de droge horeca en volgens mij ben ik daarin niet de enige. maar ik ben blij te horen dat je daar nu toch anders over denkt.
    wat de terrasvergunning betreft: hoe wil je de huidige situatie vastleggen in algemene regels, terwijl de grenzen van terrassen vaak onlogisch lopen. hier zijn in het verleden diverse terrasoorlogen over gevoerd. dat wil ik graag voorkomen. daarom lijkt me nu nog niet de tijd aangebroken om dat los te laten. wellicht kan het in de toekomst wel, al heb ik daar een hard hoofd in.]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *