TV-debat – wo 15 apr. 2004

Wie wordt de nieuwe burgemeester van Breda. Dat was zo’n beetje de centrale vraag van het tv-debat dat de lokale talkshow-host Joep Schreuder van het programma TV & Co leidde tussen de raadsleden Joep Augenbroe (CDA), Henk Snier (PvdA) en ondergetekende. Onze huidige burgemeester houdt er na de zomer mee op en de sollicitatiecommissie (officiëel: vertrouwenscommissie, want over alles dat ze bespreken moeten ze 75 jaar lang hun mond houden) is druk bezig met de selectie van een opvolger.

Wij zitten alledrie niet in die commissie en weten dus van niets. Alhoewel, ik niet in ieder geval. Wat Joep en Henk (coalitie) in de wandelgangen misschien opgevangen hebben is aan mij als oppositie-lid in ieder geval nooit verteld. We konden dus vrijuit praten.

Een echt debat is het eigenlijk niet geworden. Over de kwaliteiten die zo’n nieuwe burgemeester moet hebben, kun je het namelijk niet oneens zijn. Hij moet dicht bij de burger staan, vond ik, maar dat vond Joep eigenlijk ook (Bourgondisch, noemde hij het) en Henk kon zich daar ook wel bij aansluiten. Henk en ik vonden het op onze beurt weer belangrijk dat het een burgemeester voor alle groepen in de samenleving moest worden, ofwel iemand die oog heeft voor de multi-culturele samenleving en bij problemen bindend kan optreden. Joep vond veiligheid misschien net een beetje belangrijker. Maar het blijven nuance-verschillen. Goed, misschien is GroenLinks de enige die heel erg graag een vrouwelijke burgemeester zou hebben, maar ook daar is het CDA geen principiële tegenstander van, ook al had Joep het bijna consequent over een man.

Het enige debat dat kon ontstaan was eigenlijk over de gekozen burgemeester. De Bredase afdeling van GroenLinks ziet dat wel zitten (landelijk gaan we niet verder dan gekozen door de raad), PvdA en CDA hebben daar wat meer moeite mee. Maar daar ging de discussie niet over, dus konden we niet anders dan het met elkaar eens blijven.

En dat is politiek misschien niet zo interessant, gezellig is het wel. En dus zaten Henk, Joep en ik nog enkele uren na te praten op het terras van ’t Sas (de oude Torenpassage). En stadschef Willem Reijn van BN/DeStem kwam er later ook nog bij, en nog later voegde zelfs Koos Gouka van de SP zich nog bij ons. De discussie over de Bredase politiek die toen ontstond was eigenlijk veel interessanter, maar helaas was er geen camera die het registreerde.

Diverse mogelijke coalities, de samenstelling van de lijsten, de voorspellingen van de volgende gemeenteraadsverkiezingsuitslag (jammer dat je bij scrabble nooit meer dan 7 letters mag neerleggen), de interne gang van zaken bij de fracties, de meningen over de andere fracties, favoriete wethouders, favoriete raadsleden, wethoudersposten (zelfs Willem kreeg er van Joep één aangeboden), alles kwam over tafel. En ik zou er best meer over willen vertellen. Ik heb van de grootste coalitiefractie echter 75 jaar zwijgplicht opgelegd gekregen.

Auteur:

Dutch local politician for the environmentalist party GroenLinks, tends to be serious at times but usually has a slightly absurd and overall happy and sunny mental disposition.

2 gedachten aan “TV-debat – wo 15 apr. 2004”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *