Vergeten – di 4 mei 2004

Ik had vandaag om 10.00 uur een vergadering op het Griffiehuis over de website van de gemeente. En die vergadering was ik heel erg vergeten.

’s Avonds de dodenherdenking in het Valkenberg geweest. Piet Hein en Rian legden namens GroenLinks bloemen bij het monument. Eerlijk gezegd heb ik er een dubbel gevoel aan overgehouden. Zelf vind ik het heel belangrijk dat we blijven stilstaan bij de verschrikkingen van 60 jaar geleden. Dat mogen we nooit vergeten.

Maar ik heb ook de indruk dat een heleboel mensen die bij de herdenking aanwezig zijn, dat doen uit een soort verplichting. Elk jaar min of meer dezelfde speeches houden. Daardoor krijgt de herdenking iets afstandelijks. Terwijl het onderliggende thema van de dodenherdenking, vrede, vrijheid en verdraagzaamheid en de mensen die voor deze idealen gesneuveld zijn, nog steeds heel actueel is.

Elk jaar vind ik het weer prachtig als een afgevaardigde van de Poolse eenheden die Breda bevrijd hebben een krans komen leggen. Je vraagt je af hoe lang nog, want ook deze helden hebben niet het eeuwige leven.

Auteur:

Dutch local politician for the environmentalist party GroenLinks, tends to be serious at times but usually has a slightly absurd and overall happy and sunny mental disposition.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *