Burgemeester – do 30 sept. 2004

Dat PvdA-er Peter van de Velde het bij de burgemeestersbenoeming in de raad van 28 juni gewonnen heeft van de kandidaten Van Beek (VVD) en Kaiser (CDA) dankzij strategisch stemgedrag van de PvdA en de gezamenlijke oppositie minus Lefbaar, is natuurlijk strikt geheim, net als het feit dat de hele CDA-fractie tijdens die vergadering tegen hem gestemd heeft. Het is allemaal geheime informatie uit een besloten raadsvergadering, waarover een ieder die daarbij geweest is voor 75 jaar lang zijn of haar mond dient te houden. Dat ondanks het feit dat een slimme journalist van BN/DeStem al die informatie daags erna al in de krant publiceerde. Ik kan bovenstaande informatie dan ook noch bevestigen, noch ontkennen (zie ook weblog ma 28 juni 2004).

Vandaag werd Peter van de Velde officiëel geïnstalleerd. Zo’n installatie is een plechtige, maar voor de rest louter ceremoniële aangelegenheid, waarbij ik voor de verandering maar eens een driedelig pak had aangetrokken inclusief stropdas, waarvan het omknopen altijd minstens twintig minuten kost vanwege de statige, maar vooral moeilijke dubbele Windsor-knoop die ik in mijn ontembare enthousiaste in dat ding probeer te frunniken.

Bij de installatie van een nieuwe burgemeester is het de bedoeling dat wij, simpele raadsleden, vooral onze mond sluiten terwijl andere, belangrijke mensen gewichtige toespraken houden. Het spits werd daarbij afgebeten door wethouder en loco-burgemeester Janus Oomen (loco in deze context, betekent overigens niet ‘krankzinnig’, maar plaatsvervangend). Zijn speech was een niemendalletje over wat voor mooie stad Breda wel niet is (mee eens, maar moeten we dat telkens weer benadrukken) en dat iedereen zo blij is dat de uiteindelijke keuze op Peter van de Velde gevallen is (de tegenstemmers noemde hij gemakshalve dus maar niet).

Veel interessanter was de toespraak van plaatsvervangend raadsvoorzitter (doorgaans is dat namelijk de burgemeester) Joep Taks. Joep is niet alleen nestor van de raad (boze tongen beweren dat hij al raadslid was toen Johanna van Polanen trouwde met Engelbrecht I van Nassau), hij is ook een begenadigd debater en bovenal een persoon die af en toe iets zinnigs te melden heeft. In kort tijdsbestek tekende hij het Bredase politieke landschap, de verhoudingen in de raad en de rol die een burgemeester (zelfs wanneer die niet van VVD-huize is) daar volgens hem in zou moeten spelen.

Het meest opzienbarende was echter de maiden-speech van Van de Velde zelf. Toegegeven: het was een taaie toespraak, zonder humor. Maar zijn toespraak was geen aaneenrijging van open deuren, cliché’s en andere loze opmerkingen die het mooi doen in de bloemlezing ‘one-liners uit de Bredase politiek, deel 17’. Soms helder, dan weer omzichtig, zette hij uiteen hoe hij dacht dat er in Breda geopereerd moest worden, stapte af en toe over de grenzen van zijn bevoegdheden als burgemeester heen, herpakte zich door zijn eigen rol weer te relativeren en deelde een kleine speldenprik uit naar de huidige bewindvoerders in het Haagse. De half uur durende uiteenzetting was prima te pruimen.

Daarna volgde voor de kersverse burgemeester het plichtmatige handjeschudden met de hotemetoten in de trouwzaak en nog later het handjeschudden met de Bredase burgers in de Grote Kerk, die massaal waren afgekomen om hun nieuwe burgervader te ontmoeten, dan wel om zich te laven aan de gratis consumpties. Opperhotemetoten Wim van Fessem en Tjesk Westerterp (vast niet met de auto, want aan het bier) waren ook aanwezig. Ik had een beetje medelijden met Van de Velde en echtgenote. Ruim drie uur lang heeft hij handjes moeten schudden. Het is een zwaar beroep.

Auteur:

Dutch local politician for the environmentalist party GroenLinks, tends to be serious at times but usually has a slightly absurd and overall happy and sunny mental disposition.

5 gedachten aan “Burgemeester – do 30 sept. 2004”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *