Cut (2) – do 7 okt. 2004

Zie ook web-log zo 3 okt. 2004.

Het onderwerp van het VARA-programma B&W was jongensbesnijdenis. Allemaal naar aanleiding van de door Michael Schaap gemaakte aflevering van ‘Het Geluk van Nederland’ en de aandacht die Ayaan Hirsi Ali daarna in de pers kreeg. Resumé: Michael Schaap (joodse vader, joodse opa van moeders kant en zelf besneden) maakt een televisie-pamflet als aanklacht tegen de jongensbesnijdenis. Ayaan heeft daarin een bijrolletje, meent daags erna actie te moeten ondernemen met als doel het verbieden van jongensbesnijdenis en de mediahype is geboren.

Het nadeel van mediahypes is dat discussie (uiteindelijk volgens mij het primaire doel van Schaap) snel plaats maakt voor ondoordachte one-liners. Positief neveneffect: juist door die onde-liners zijn moslims en joden verbroederd in de strijd voor het behoud van het recht op een besneden piemel.

Donderdagavond zaten we met z’n allen in B&W-café Plantage te Amsterdam: Nathan en Mobine, beide besneden en uitermate pro, Michael Schaap zelf en nog twee artsen. En ik was dus, als tegenstander van rituele besnijdenis bij kinderen, ook uitgenodigd, naar aanleiding van het log van afgelopen maandag. Nu is een half uur eigenlijk veel te kort voor zo’n onderwerp. We gingen na afloop van de uitzending dan ook nog tot één uur ’s nachts door met de discussie (waarbij overigens tal van andere onderwerpen de revue passeerden).

Een opmerkingen van Michael Schaap: het gebod op de besnijdenis staat in het oude testament in Genesis beschreven (Gen. 17:10.14: Dit is Mijn verbond, dat gijlieden houden zult tussen Mij, en tussen u, en tussen uw zaad na u: dat al wat mannelijk is, u besneden worde. En gij zult het vlees uwer voorhuid besnijden; en dat zal tot een teken zijn van het verbond tussen Mij en tussen u. Een zoontje dan van acht dagen zal u besneden worden, al wat mannelijk is in uw geslachten: de ingeborene van het huis, en de gekochte met geld van allen vreemde, welke niet is van uw zaad; De ingeborene van uw huis, en de gekochte met uw geld zal zekerlijk besneden worden; en Mijn verbond zal zijn in ulieder vlees, tot een eeuwig verbond. En wat mannelijk is, de voorhuid hebbende, wiens voorhuids vlees niet zal besneden worden, dezelve ziel zal uit haar volken uitgeroeid worden; hij heeft Mijn verbond gebroken.). Weliswaar wordt het ook in Leviticus genoemd, maar het gebod staat dus in Genesis.

Het was een bijzonder leuke en leerzame avond met bijzondere lieden. Michael Schaap heeft al aangekondigd een vervolg op zijn documentaire te maken en daarbij onder andere te filmen in het Besnijdenispaleis van Kemal Özkan, de ‘sultan van de besnijdenis’. Laat dat toevallig de man zijn die ook mij besneden heeft. Ik heb daar nog ergens een Betamax-videoband van liggen die ik zelf niet kan afspelen. Met Michael heb ik al afgesproken die band een keer met hem te gaan bekijken. Tegen die tijd wellicht nog wat mijmeringen over de deerniswekkende verpretparkisering en de commerciële uitbuiting van de rituele voorhuidverwijdering door Kemal Özkan.

Met groet,
zonder voorhuid,

Selçuk

Auteur:

Dutch local politician for the environmentalist party GroenLinks, tends to be serious at times but usually has a slightly absurd and overall happy and sunny mental disposition.

8 gedachten aan “Cut (2) – do 7 okt. 2004”

 1. Moslims en joden verbroederd. Alleen daarvoor is de discussie al de moeite waard.
  Maar wat is God voor iemand dat hij mannen uitvindt, om er vervolgens weer het mes in te zetten.

 2. Ik hoorde van je site via Peter en Peggy en ik moet zeggen: veel tekst en weinig plaatjes. En ik hou van veel plaatjes. Dus meer plaatjes!

 3. Niks meer plaatjes, een raadslid moet het niet hebben van de plaatjes natuurlijk ;)

  Mag ik vragen waarom je tegen de rituele besnijdenis bent trouwens? (Heb de uitzending gemist)

 4. Misschien is God wel een vrouw met penisnijd, hihi ..
  En misschien is ze ook wel frigide, die God. Dat ze denkt dat vrouwen hun clitoris niet nodig hebben ..

 5. Koen: Nog meer plaatjes, neejhè…
  Cinner: de redenen om tegen jongensbesnijdenis te zijn staan uitgebreid beschreven op mijn web-log van zo 3 okt. 2004. Mocht dat geen antwoord zijn, laat het nog ff weten. Voor de duidelijkheid: ik ben zelf slachtoffer van (achteraf door mij ongewenste) rituele besnijdenis.
  Von: jij bent nog erger dan ik. :D

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *