Koffie – do 14 okt. 2004

Om op tijd in Hilversum te zijn, gaat mijn wekker om zes uur af. Dat is voor mij ongekend vroeg. Totnogtoe kwam ik alleen maar zo vroeg mijn bed uit tijdens verkiezingen, als voorzitter van een stembureau. Rond een uur of zeven stap ik in de auto en, afhankelijk van de files, ben ik dan ergens tussen kwart over acht en kwart over negen in het mediapark in Hilversum. Hoewel het morgenschema zich al heeft aangepast aan deze nieuwe realiteit, lukt me dat ’s avonds minder goed. Ik ga nog steeds net zo laat naar bed en heb de afgelopen nachten dus weinig geslapen.

Vanwege de staking onder het treinpersoneel waren de files vandaag wat heftiger dan normaal. Bovenal waren ze wat vroeger, waardoor ik ruim twee uur over mijn reis naar het Hilversumse deed. ’s Avonds stond ik wederom in een vervelende file maar kwam desondanks nog net op tijd (maar zonder avondeten) aan bij de vergadering van de commissie Algemene Zaken.

We waren met de voltallige fractie GroenLinks aanwezig, aangezien op deze vergadering ons voorstel voor het burgerinitiatief behandeld werd. Het hele voorstel is uitgewerkt door Rian en zij voerde dan ook het woord. Het burgerinitiatief betekent dat inwoners van Breda, mits met voldoende handtekeningen, zelf voorstellen aan de gemeenteraad kunnen voorleggen, die daar dan over moet vergaderen.

Het voorstel werd door velen positief ontvangen. Veel fracties vonden het echter te vroeg: ze hadden liever in een soort workshop meegedacht over het voorstel. Rian nam dat serieus, wat betekend dat we het voorstel niet meteen de eerstvolgende raadsvergadering op de agenda laten zetten. We gaan de verschillende punten van alle fracties verzamelen, na aanleiding daarvan het voorstel aanpassen en daarover nog een keer een informele workshop beleggen. Wel hebben we aangekondigd dat we het voorstel hoe dan ook nog dit jaar in de raad willen hebben.

Tweede punt van de agenda was de rekenkamer. Volgens de nieuwe gemeentewet moeten alle gemeenten een rekenkamer instellen. Dat is een groep mensen die onafhankelijk onderzoek doet daar de doelmatigheid (zeg maar het effect) van door de gemeente uitgegeven geld. Want je kan wel mooie plannen hebben en daar geld voor vrijmaken, als het geld niet de doelen bereikt waarvoor het bedoeld is, kun je het net zo goed niet uitgeven. Er zijn twee soorten rekenkamer: één die bestaat uit raadsleden en dus politiek gekleurd is, en een rekenkamer die onafhankelijk is en zelf mag bepalen welke uitgaven zij onderzoekt. In Breda is gekozen voor de meest onafhankelijke variant.

Het zou aanvankelijk waarschijnlijk geen discussie opgeleverd hebben, totdat het CDA ineens vond dat de rekenkamer te onafhankelijk zou worden. Dat had het CDA zich niet gerealiseerd, aldus fractievoorzitter Dubbelman. Ze kwamen ook meteen met een aantal voorstellen om de Rekenkamer, de financiële waakhond van de gemeente, meer afhankelijk te maken van de gemeente. Het riep bij alle fracties ergernis op, niet op de laatste plaats bij mij.

Wat het alles nog vreemder maakte, was een fractiegenoot van CDA’er Dubbelman in de voorbereidende werkgroep had gezeten. Die werkgroepen zijn er juist voor bedoeld om de ideeën van de verschillende politieke partijen in de voorbereiding mee te nemen, zodat er uiteindelijk een breed gedragen voorstel komt te liggen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je als partij geen eigen mening meer mag hebben nadat je in zo’n werkgroep hebt gezeten, maar de houding van Dubbelman was nota bene als enige partij) zo anti, dat je je afvraagt wat het CDA in die werkgroep heeft zitten doen. Daarnaast strookte de mening van Dubbelman ook niet met de bijdrage van fractiegenoot Augenbroe in de Rekeningcommissie, waar het onderwerp ook al eens ter sprake was gekomen. Het moge duidelijk zijn, ik kon weinig waarderiong opbrengen voor het standpunt van Dubbelman, inhoudelijk niet, maar vooral ook de manier waarop niet. En dat schoot Dubbelman weer in het verkeerde keelgat. Daarnaast heb ik wel eens het idee dat het CDA mij ook niet moet. Politiek gezien dan, want de persoonlijke verhoudingen zijn volgens mij best in orde.

Auteur:

Dutch local politician for the environmentalist party GroenLinks, tends to be serious at times but usually has a slightly absurd and overall happy and sunny mental disposition.

4 gedachten aan “Koffie – do 14 okt. 2004”

  1. Natuurlijk niet, jij bent als goed gebekte jongere véél te “aantrekkelijk” ! Als jongeren moeten kiezen tussen Janus Oomen en jou…… En heb je dat jonge knulletje al eens goed bekeken, wat af en toe met de CDA fractie meeloopt. Das toch net een kleuter ! Ze hebben eenvoudig geen alternatief voor jou. Het is dus niet zo dat ze je niet moeten, ze zijn bang voor je !

  2. Pas op Rian, er lezen CDA’ers mee. Wat de jongste aanwinst van het CDA betreft: ik vrag me af hoeveel ruimte zoiemand nu krijgt binnen de fractie. Af en toe zou ik best wel eens door het slutelgat van de grootste fractiekamer willen kijken.

  3. Selzuk,

    heb met veel belangstelling, begrip en zelfs waardering je analyse gelezen;

    hartelijke groet

    Cees

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *