Leuke file – wo 27 okt. 2004

Ik ben echt niet van plan elke dag te gaan zeuren over de file naar Hilversum. Vandaag al helemaal niet. Ik hoopte stiekem zelfs een beetje op een extra langzame file. Gisteren had ik namelijk eindelijk de Tertiary Phase (Life, The Universe and Everything) van The Hitchhikers Guide to the Galaxy binnengekregen en daar wilde ik op de heenreis naar Hilversum al zo veel als mogelijk van horen.

Voor wie het werk van wijlen Douglas Adams niet kent: dit sublieme werk is ooit begonnen als hoorspel, het boeken volgden later. De Primary Phase werd voor het eerst uitgezonden in 1978. Helaas heeft Douglas, om redenen die interessant, maar ook weer niet heel erg interessant zijn, nooit voor de radio kunnen afmaken. Er volgde namelijk een televisieserie, boeken, ooit was (en is er nu opnieuw) sprake van een speelfilm en alle plannen voor een derde, vierde en vijfde serie bleven steeds maar weer steken. Totdat vorige maand de BBC ineens begon met het uitzenden van een nieuwe reeks, die dus nu op CD bij mij thuis ligt.

Gelukkig is 25 jaar na dato de originele cast nog steeds in leven en gelukkig waren ze opnieuw bereid hun medewerking aan het hoorspel te verlenen. Iedereen, behalve dan de eveneens overleden Peter Jones die de rol van ‘het boek’ had. Onvervangbaar als Peter Jones als verteller was, hebben de makers hem ook niet proberen te vervangen. Het electronische boek is in het verhaal simpelweg uitgerust met een nieuwe spraakchip.

Om maar een bekende uitspraak te parafraseren: de wereld bestaat uit twee soort mensen, zij die THGTTG hebben gehoord en zij die het nog moeten horen. Luister ze echter in de goede volgorde af, tenzij je tot het ras van de Harag Harag behoort. Zet je stereo aan, schakel de improbability-drive in, neem twee of drie Pangalactic Gargleblasters en, het allerbelangrijkste, be sure to know where your towel is.

Auteur:

Dutch local politician for the environmentalist party GroenLinks, tends to be serious at times but usually has a slightly absurd and overall happy and sunny mental disposition.

3 gedachten aan “Leuke file – wo 27 okt. 2004”

  1. Ja, erg leuk verhaal! (leuke verhalen zelfs); ik heb het boek (t/m So long, and thanks for all the fish) in het Engels, als omnibus en in het Nederlands als 4 losse delen. Ook heb ik ergens het complete hoorspel op cd staan (mp3), maar ik heb nog wel eens de vervelende eigenschap in slaap te vallen als er wordt “voorgelezen”… Toentertijd heb ik ook de serie op de BBC gezien. Er bestaat een jaarlijkse Hitchhikers guide to the galaxy dag trouwens :D

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *