Yuri – do 28 okt. 2004

Hoewel de politiek deze week vakantie heeft, was het voor mij vandaag alles behalve een rustige dag. Allereerst moest ik de laatste voorbereidingen treffen voor een lang interview dat morgen gedaan wordt met Candy Dulfer. Het grootste gedeelte van de dag was ik echter bezig met voorbereidingen voor de plotselinge komst van Yuri Naumov naar de studio. En dat behoeft waarschijnlijk enige uitleg.

Eén van mijn vrienden uit de PARA-tijd is Mischa. En hoewel ik hem de laatste tijd vrijwel nooit meer zie, ben ik hem voor één ding erg dankbaar: voor het feit dat hij me heeft laten kennismaken met de Russische gitarist Yuri Naumov. Sinds mijn eerste ontmoeting met Yuri heb ik al zijn cd’s gekocht (en sommigen zelfs gekregen).

De eerste keer dat ik Yuri ontmoette was zes jaar en één dag geleden, tijdens een sessie bij de lokale omroep. Samen met Joris en Emiel had ik daar toentertijd een programma waarin we lokale en regionale bands een platform wilde bieden. Voor Yuri maakte ik toen een uitzondering. Hoewel alles behalve afkomstig uit de regio, was hij een dusdanig subliem gitarist dat hij een plek in het programma verdiende. Eigenlijk vond ik het platform van een lokale omroep beneden zijn waardigheid, maar in Nederland was zijn naam tot dan toe volstrekt onbekend. En aandacht is aandacht, zo vonden we allemaal.

De Nederlandse carrière van Yuri is nooit echt van de grond gekomen. In Rusland is hij sterrenstatus, in de Verenigde Staten, zijn huidige woonplaats sinds (op één dag na) veertien jaar, hoeft hij over erkenning ook niet te klagen en zelfs in Duitsland wint hij terrein. In Nederland echter, staat zijn cd helaas slechts in platenkasten van een beperkt aantal muzikale fijnproevers. Terwijl het publiek bij de paar schaarse optredens die hij hier heeft gegeven, toch echt onder de indruk was van zijn spel en zijn composities. Niet voor niets had ik in mijn achterhoofd de wens om ooit nog iets voor hem te kunnen betekenen. Hoe mooi dan ook het toeval dat hij net gedurende mijn stage een tournee door Rusland en Duitsland zou maken en daarbij via Schiphol zou vliegen.

Het kostte enige moeite om via via met hem in contact te komen. Maar gisterenavond laat kwam het telefoontje van zijn in Nederland wonende Russische vriend André. Dat Yuri graag een sessie plus interview wilde geven voor de Radio, maar dat dat eigenlijk alleen vandaag zou kunnen. En geloof me, het op het laatste moment regelen van een studio, een technicus en een presentator is tegenwoordig in het door bezuinigingen en studiotekort geteisterde Hilversum alles behalve makkelijk.

Het was fijn Yuri weer eens te ontmoeten. Nu hopen dat de uitzending voor Radio 4, die we met het materiaal van vandaag gaan maken, Yuri ook in Nederland een beetje op de kaart zet.

Auteur:

Dutch local politician for the environmentalist party GroenLinks, tends to be serious at times but usually has a slightly absurd and overall happy and sunny mental disposition.

5 gedachten aan “Yuri – do 28 okt. 2004”

  1. Beste Selcuk,
    Ik ken Yuri niet. Maar wel een Mischa, maar komt uit Yoegoslavia. Zal wel niet dezelfde zijn. Mijn broer werkt bij radio 4 als programmamaker. Ik zal eens vragen naar Yuri Naumov. Ik was eigenlijk op zoek naar een stukje tekst over ID banen omdat ik ontslagen wordt uit dien hoofde. Maar kan het niet vinden. Is er bij jullie club nog een mening hierover?
    Mijn baas heeft na 4 jaar gratis geen geld voor me over en ik heb m’n ziel en zaligheid erin gestoken. Ben 50 dus… dat wordt bijstand. Daar schiet toch niemand iets mee op.

  2. @Marian: Tsja, we horen het in Breda ook vaker, dat nu de ID-regeling landelijk is afgeschaft, een hoop mensen die lange tijd nuttig werk gedaan hebben, ineens op straat komen te staan. Maar hoe nuttig het werk ook is, een meerderheid in de politiek is niet bereid ook daadwerkelijk te betalen voor die nuttige arbeid. Met als consequentie dat mensen als jij op straat komen te staan. Wij hanteren de stelling dat dat nuttige werk omgezet moeten worden in normaal werk. Bedrijven kun je daar maar moeilijk toe dwingen, maar als het om (semi-) overheidstaken gaat moet de gemeente wat ons betreft gewoon geld beschikbaar stellen. Sterkte ermee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *